Бургас с модерен център за управление на корабите за над 1,7 милиона

В Бургас започна строежът на Брегови център за управление на корабния трафик. Първа копка бе направена днес в присъствието на кмета на Бургас Димитър Николов, съобщава Burgasutre.bg.Бреговият център е част от международен проектза изграждане на Информационна система за управление трафика на плавателни съдове -VTMIS.Инвестицията е над 1,7 милиона лева.

Центърът се намира в бургаското пристанище. Сградата ще е четириетажна. Настоящият проект е свързан с повишаване безопасността на корабоплаването и по-добро опазване на морето от замърсяване, а както и подобряване условията за търсене и спасяване при бедствия.

По проекта се предвижда още облекчаване на административната тежестпри посещаването на българските пристанища от чужди кораби чрез изграждането на системата за единно електронно гише.

По време на първата копка за изграждането на кулата на Пристанищния терминал 1градоначалникът напомни, че проектътзаинформационна система за управление на трафика на плавателните съдове по Българското Черномориетръгва от Бургас през 1999 година.

„15 години по-късно имаме честта да стартираме изграждането на кулата, която ще гарантира безопасността на всички плавателни съдове от момента, в който пресекат Босфора в посока на българското крайбрежие“, каза Димитър Николов.

Той е убеден, чезаедно с кулата във Варна ще дадат сигурност на всичките плавателни съдове в морската акватория. По думите му освен тези основни функции, за които средства дава ОП „Транспорт“,бреговият център ще бъде и атракция, защото тя ще е на входа на бургаскотопристанище и ще привлича вниманието на туристи и гости.

Общината е успяла да се преборидизайнът на трафик кулата да кореспондира с този на морската гара. „Следва останалите инвестиции в зоната за публичен достъп до Пристанище Бургас да направят така,че да дойдат повече туристи. Очакваме достъпът до пристанището да се отвори и бургазлиида почувстват, че живеят и работят в един морски град“, допълни кметът ДимитърНиколов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *