Буруджиева: Един човек взима решенията. Така е правил Сталин, така правят диктаторите

Управлението в последните седмици навлиза в ситуация на трескавост, която си спомняме от началото на управленския мандат. Основната опасност за управляващите от тук нататък е да не допуснат хората да прочетат подобни резки движения като прекрояване по спешност, като закърпване, като паническо действие. Това коментира в предаването „Преди всички” политологът Първан Симеонов.
Не бих се съгласил с определението, че оставката на министър Трайков е толкова неочаквана и нелогична. Като че ли напоследък позабравихме, че именно в неговия ресор няколко пъти беше рискувана политическата подкрепа на партия ГЕРБ. И тези жълти картони като че ли сега избуяват на преден план. Министър Трайков въпреки привидно хрисимия си политически образ, винаги е играл донякъде ролята на лошо момче в това правителство. Второто, за което трябва да си дадем сметка, е, че именно този ресор е особено деликатен, особено в ситуация, в която се котира новината, че Русия вече строи реактор, предназначен за България, т.е. увеличава се руският натиск, особено в ситуация, в която министър-председателят Бойко Борисов преди повече от месец обеща, че до 3 седмици ще има яснота за „Белене”. Когато Хилъри Клинтън дойде у нас и след това Ричард Морнингстар видяхме една тенденция за обръщане на дебата за шистовия газ у нас. Очевидно България е поставена в сложна ситуация на натиск, който може да се окаже двустранен, една сложна плетеница от интереси, която се преплита точно на полето на министър Трайков, обясни той.
Според Симеонов не трябва да се изключва нито една хипотеза, включително и това Трайков да е станал изкупителна жертва на тази ситуация. Той припомни още протестите срещу ACTA и шистовия газ, които отново са в полето на енергийния министър. Политологът изказа мнение, че в момента управлението на страната влага повече видими усилия в образа, който изгражда за себе си, а не в съдържателни политики.
Политологът Татяна Буруджиева също смята, че няма никаква логика да се взима подобно решение късно вечер: Един човек взима решенията – това трябва да бъде интерпретацията. Така е правил Сталин, така правят диктаторите. В нормална демократична държава няма процедура в 21.30 ч. да взимаш оставката на министри, освен ако не се е случил някакъв тежък катаклизъм.
Дават се някакви обяснения, които очевидно нямат нищо общо с действителността, каза Буруджиева, като визира обяснението с подготовката на посещението на българската делегация в Катар. Тя коментира още: Трябва да си зададем въпроса защо трябваше да го уволнят. Или ще се случва нещо, в което министър Трайков най-вероятно няма да вземе позицията и няма да свърши това, което се иска от него, или вече се е случило нещо такова. Иначе няма логика да го уволняваш. С промените, които ще направи, правителството категорично ще докаже, че се случва опит за оцеляване на едно правителство и за налагане на общественото мнение на тезата, че това правителство е добро, изказа мнение още Буруджиева.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *