Бурята удари пазари и валути в Централна Европа

Пазарите в Централна Европа бяха ударени от политическия скандал в Унгария и инвеститори продават валута, акции и облигации в страните от региона, съобщи Ройтерс. Форинтът поевтиня с 1% до ниво 273,68 за евро, а индексът на фондовата борса в Будапеща падна с 2%. Нестабилността се прехвърли и в съседни страни, като полската злота поевтиня с 0,3 до 3,96% за евро. Леко падане имаше и на чешката и словашката крона. Индексите на фондовите борси във Варшава и Прага паднаха с процент. Инвеститорите се освобождават от унгарски ценни книжа, а в тях са вложени милиарди долари. Същото става и с полски и словашки облигации.

„Причината е ставащото в Унгария. Има много наболели политически проблеми в целия регион на Централна Европа, но събитията в Унгария се превърнаха в капката, която преля чашата“, казва Джулиет Самсън, стратег за нововъзникващите пазари на лондонската банка Ейч Ес Би Си (HSBS). Според нея пазарите стават все по-нервни от възможността Дюрчани да си тръгне, тъй като това би застрашило така необходимата програма от реформи. „Авторитетът на тази програма е свързан с неговия пост и затова форинтът поевтинява. Ако той си тръгне, който и да е негов наследник ще има още по-трудната задача да завоюва и поддържа авторитет“, каза тя.

Проблемите в Унгария са поредната неприятност, с която се сблъскват инвеститорите в региона. Заради това у тях расте скептицизмът за прилагането на обещаните реформи и за сроковете за приемане на еврото. Изборите в региона през последната година докараха на власт капризни коалиции с участието на радикални партии, които държат на увеличени социални разходи и блокират приватизацията.

„В Централна Европа като цяло политиката се превръща в насрещен вятър, който тревожи дългосрочните инвеститори“, казва Мартин Блум, шеф по валутните стратегии на Банк Аустриа. Джон Харисън от Дрезднер Клайнвор в Лондон не прогнозира масирано изтегляне на инвеститорите, а само „известно отдръпване“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *