БФБ заменя индекса BG40 с BGBX40

БФБ заменя индекса BG40 с BGBX40, като новият индекс ще се изчислява от 2 януари 2014 г. с начална стойност 100 пункта.

BG40 замина в историята след тоталното си компрометиране.Преди 6 месеца в BG40 влезе компанията ЧЕЗ Разпределение България АД и направи индекса смешен, защото, както показаанализна Investor.bg, само това дружество определяше 74% от стойността и движенията на индекса.

Причината за тази деформация, бе че BG40 се определя от единичната цена на акцията, която при ЧЕЗ Разпределение България АД е около 1 600 лв., докато при Софарма АД например е едва около 3 лв. на акция и съответно първата има дял от 3/4 , а втората от едва около 0,2%, въпреки че Софарма АД е компания номер 1 по пазарна стойност на фрий-флоута у нас.

Новият индекс BGBX40 ще е доста близък до SOFIX, с тази разлика че ще обхваща 40, а не 15 компании.

BGBX40 ще се базира на пазарната капитализация на включените емисии обикновениакции, коригирана с фрий-флоута на всяка от тях, като се състои от 40-те емисии обикновени акции на дружествата с най-голям бройсделкии най-висока медианна стойност на дневния оборот за последните 6 месеца, като двата критерия имат еднаква тежест.

Първото редовно ребалансиране на индекса ще бъде през март 2014 г.

BGBX40 ще се изчислява в 2 различни варианта – BGBX 40, при който се извършва промяна в делителя в случай на разпределяне на паричен дивидент и BGBX 40 TR, при който не се извършва промяна в делителя при разпределяне на паричен дивидент.

Друго нещо с което BGBX40 ще се доближи до методологията на SOFIX е въвеждането на максимални тегла.

Максималното тегло на една емисия в новия индекс е до 10% от пазарната стойност на фрий-флоута на целия индекс. Максималното тегло на икономическа група е до 25%, като в групата могат да влизат не повече от 4 емисии. (при SOFIX максималното тегло на компания е 15%, а на икономическа група 20%).

Извънредно преразглеждане на базата на BGBX 40 е възможно освен в случаите, предвидени в Общата част на Правилата, и в следните случаи:
– пазарната стойност на фрий-флоута на дадена емисия надхвърли 15% от пазарната стойност на фрий-флоута на BGBX 40 и анюализираната й месечна волатилност надхвърли 250%;
– пазарната стойност на фрий-флоута на дадена емисия надхвърли 20% от пазарната стойност на фрий-флоута на BGBX 40 и анюализираната й месечна волатилност надхвърли 100%.

Основното качество на BGTR30 ще остане, че компаниите в него са с равни тегла (по 3,33%), освен това критей за влизането в BGTR30 са пазарната капитализация и фрий-флоута, а не само оборота и броя сделки, както при BGBX40.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *