БФБ купува Българска независима енергийна борса

Правителството даде съгласие „Български енергиен холдинг“ ЕАД да продаде 100% от акциите на „Българска независима енергийна борса“ ЕАД на „Българска фондова борса – София“ АД. Това е станало на днешното редовно заседание на кабинета, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Продажбата ще се извърши чрез пряко договаряне при начална цена на активите, определена от лицензиран оценител.

Решението е взето по повод заделено дело за злоупотреба с господстващо положение, заведено от Европейската комисия. Съдебното производство бе прекратено след споразумение енергийният холдинг да отдели борсата за ток от структурата си.

Европейската комисия беше постановила до шест месеца след създаването на борса да стане и прехвърлянето, а после крайният срок е удължен до края на октомври 2017 г.

След направено запитване от страна на БЕХ от Еврокомисията изпратили становище, според което „Българска фондова борса – София“ би била по-подходящ вариант за купувач на „Българска независима енергийна борса“,информира infostock.bg/.

Предложената сделка не представлява приватизация по смисъла на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, тъй като потенциалният купувач е дружество с над 50 на сто държавно участие, допълва пресслужбата на Министерския съвет. Правата на държавата в него се упражняват от министъра на финансите.

Енергийната борса бе създадена в началото на 2016 г.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *