БФБ: Приватизацията на БЕХ е най-антикризисната мярка

За да се справя ефективно с кризата правителство гласува редица антикризисни мерки. Една от тях предвижда преобразуване на държавните енергийни компании в публични дружества и предлагане на 15 % от акциите им на борсата. Това ще осветли финансовите им резултати, се казва в документа Икономически мерки за възстановяване на българската икономика за периода 27 юли 2009 г. – 27 април 2010 г. Така Министерският съвет дава благословията си за листване на акции на компаниите вливащи се в Българския енергиен холдинг компании БЕХ, а те са Булгаргаз, НЕК, Мини Марица Изток, ТЕЦ Марица Изток 2, АЕЦ Козлодуй.

Възниква въпросът как обаче това ще повлияе на капиталовия пазар и на реалната икономика у нас? В цял свят едни от най-ликвидните и радващи се на интерес книжа за инвестиции са тези на енергийните компании. Дали обаче ще е така и в България?

Мярката е повече от положителна и представлява сериозен знак за инвеститорите по отношение на волята на правителството да съдейства за развитие и стимулиране на капиталовия пазар, а оттам и за икономиката като цяло, смята Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ. – От друга страна тази мярка се обявява в особено труден период за участниците на капиталовия пазар. В един средносрочен аспект може да очакваме, че успешната реализация на тази мярка би довела до повече приходи в бюджета и същевременно сериозно би повишило доверието в пазара, което в голяма степен бе загубено в резултат на кризата., допълва още Такев.

Ръководителят на отдел Анализи в ЕЛАНА Трейдинг Цветослав Цачев смята, че големите и ликвидни позиции на БФБ са малко и появата на нови дружества ще стимулира интереса и ще доведе до нови капитали към борсата. Енергийните компании са дружества със стабилен фундамент, а техните резултати може лесно да се прогнозират. Най-важното е, че те са много по-слабо засегнати от кризата, така че инвестициите в тях ще бъдат по-стабилни.

Правителство на ГЕРБ обяви като един от приоритетите си осветляването на икономиката. Според родната борса стимулирането на повече дружества да станат публични е именно правилната стъпка в тази насока.

Безспорно е, че с листването на дялове от големи държавни дружества правителството ще даде добър пример и ще мотивира много други частни компании да станат публични, а това на свой ред би възвърнало интереса на участниците и би привлякло нови чуждестранни инвеститори, коментира за Economynews.bg Такев.

В този смисъл, решението на правителството за приватизация през борсата на 15 % от компаниите от БЕХ представлява може би най-сериозната антикризисна мярка по отношение на капиталовия пазар.

Дори миноритарни пакети от предприятията от структурата на БЕХ може да окажат сериозен тласък върху ликвидността на пазара, а оттам и на националната икономиката като цяло. От една страна, поради размера на тези компании, дори 15 % са сериозен по обем акции, а от друга – подобна стъпка би засвидетелствала ангажираността на българската държава към проблемите, които капиталовият пазар изпитва и наличието на воля за решаването им. И двата аспекта биха се възприели положително от инвеститорите – местни и чуждестранни, и ще се подобри визията на българския капиталов пазар е мнението на БФБ.

Най-осезаем ефект от появата на нови големи компании е привличането на капитали от чужбина. Чрез борсата държавата може да продаде част от собствеността си на финансови инвеститори, вместо цели компании на стратегически инвеститори. Привлечените средства ще подобрят бюджета, а капиталите от чужбина ще покачат и валутните резерви. Ефектите върху реалната икономика ще зависят от това как средствата ще бъдат използвани, коментира Цветослав Цачев от Елана.

Интерес към акциите на енергийните ни компании със сигурност ще има, както от страна на местни индивидуални инвеститори, така и от страна на институционални инвеститори. От БФБ смятат, че успехът на подобна приватизация зависи от намирането на баланса между интереса на държавата при продажбата от една страна и осигуряването на атрактивна инвестиция за купувачите от друга.

Според Цачев значение за интереса към книжата ще има тяхната цена, ако тя е много висока, това ще ограничи търсенето. Енергийните компании са интересни за дългосрочни инвеститори като пенсионните фондове, които биха разчитали и на редовните плащания на дивиденти. За някои чуждестранни инвеститори тези компании ще бъдат възможност да стъпят у нас и да опознаят спецификите на българския пазар. А добрата им ликвидност ще ги направи активно търгувани и от български инвеститори.

БФБ е категорична, че няма никакви евентуални пречки в техническо отношение, които биха възпрепятствали реализирането на теза идея. Ново влошаване на финансовата система в чужбина и силен спад на борсите ще бъде пречка пред успешна продажба на дялове от енергийните компании, смята Цачев. Това обаче ще има отражение най-вече в цената.

Economynews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *