БФБ-София представи четири АДСИЦ

От: Иван Нончев

БФБ-София официално представи четири дружества със специална инвестиционна цел, чиито акции са приети за търговия от началото на месец ноември – Инвест Пропърти АДСИЦ, Хипо Капитал АДСИЦ, Юнивърсъл Пропъртис АДСИЦ и Агро Финанс АДСИЦ.

„Към момента Юнивърсъл Пропъртис има два проекта, които са в процес на строителство – бизнес сграда в столичния квартал Дружба и жилищна сграда в квартал Люлин. Основната цел на компанията е придобиването на достатъчно количество имоти, които да гарантират доходността на нашите акционери. Очакваме до края на годината да бъде финализирана сделката за придобиването на двата мотела „Изток“ и „Ихтиман“ на стойност 4 млн. лв.“, заяви изпълнителният директор на дружеството Илиян Стоянов.

„Очаквам строителството на обекта в Дружба на приключи до края на месец февруари, а на жилищната сграда в Люлин – до ноември 2007 година. Плановете на компанията предвиждат последваща продажба на двете сгради“, каза още Стоянов.

Книжата на Юнивърсъл Пропъртис се търгуват на борсата от 10 ноември, но още няма сделки по позицията. Юнивърсъл ООД притежава 51% от капитала на компанията, а Любомир Манчоров е с 19 на сто. Капиталът на дружеството към момента е в размер на 650 хил. лв.

Изпълнителният директор на Агрофинанс Огнян Калев заяви, че средната цена на закупените до момента земеделски земи е 175 лв. на декар. „Очакваме до края на тази година дружеството да притежава 10 хил. декара земеделски земи. За следващата година е планирано ново увеличение на капитала, което ще е на стойност между 10 и 15 млн. лв., като прогнозите са до края на 2007 година да притежаваме 100 хил. декара земи“, каза още Калев.

„Към момента имотите, притежавани от Агрофинанс АДСИЦ, са съсредоточени в Северната централна, Северозападната и Югоизточната част на страната, както и в района на град Варна. Разбира се, бъдещите ни планове не са ограничени само в тези региони и смятаме да използваме всички изгодни възможности. Дружеството има и одобрена кредитна линия, поради което не сме обвързани с изчакване на следващото увеличение на капитала“, сподели още за Investor.bg Огнян Калев.

Книжата на Агрофинанс бяха въведени за търговия вчера (28 ноември), но все още няма сключени сделки. Кредитната линия, отпусната на дружеството от Стопанска и инвестиционна банка, е в размер на 1 млн. лв. и е за срок от шест месеца (до 22 февруари 2007 година) при 8% лихва.

Агрофинанс е част от групата на TBI България. Учредители на дружеството са ЗПАД Булстрад АД с 30%, ЗАД Булстрад Живот АД с 20%, Ти Би Ай Кредит ЕАД и Сиесайеф АД с по 20 на сто и Ти Би Ай Инвест ЕАД с 10% от капитала.

„Дейността на Инвест Пропърти АДСИЦ ще бъде съсредоточена основно в жилищно строителство в района на град Враца, както и в индустриални паркове във Враца и Видин. Планираме увеличение на капитала до 5 млн. лв. в началото на следващата година“, заяви Димчо Климентов, заместник-председател на Съвета на директорите на компанията.

Инвест Пропърти осъществи първоначалното си увеличение на капитала до 650 хил. лв. през октомври, а акциите на дружеството се търгуват на БФБ София от вчера, когато по позицията бяха прехвърлени 150 хил. лота на цена от 1,15 лв. за брой.

Акциите на Хипокапитал АДСИЦ се търгуват на борсата от 9 ноември, като последната сделка е сключена на 23 ноември на цена от 23,75 лв. за брой. Капиталът на дружеството е 650 хил. лв., разпределен в 65 хил. акции, всяка с номинална стойност от 10 лв. Учредители на дружеството са Хипокредит и ЗПАД Булстрад, съответно с дялови участия преди първоначалното увеличение на капитала от 70 и 30 на сто.

„Дейността на Хипокапитал ще бъде съсредоточена основно в секюритизация на вземания по договори за финансиране, обезпечени с ипотеки на имоти, които дружеството счита за подходящи“, заяви Валентин Гълъбов, изпълнителен директор на компанията.

На днешното мероприятие, организирано от БФБ – София, присъства и изпълнителният директор на Софарма Огнян Донев, във връзка с въвеждането за търговия на акциите от двукратното увеличение на капитала на дружеството.

„С увеличението на капитала от 66 млн. лв. до 132 млн. лв. постигнахме една от основните цели на компанията – повишаване на ликвидността на книжата на дружеството. От вчера акциите от увеличението се търгуват на борсата и са обект на значителен интерес. Софарма ще продължи да се движи по пътя, начертан през последните няколко години, и ще се стреми към осигуряване на по-голяма прозрачност и доверие от страна на инвеститорите“, заяви Донев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *