Бъдещето принадлежи на електрическите самолети

НАСА разработва футуристичен нов самолет, задвижван с електродвигатели

Американската космическа агенция НАСА обяви, че разработва футуристичен, изцяло електрически самолет от своята серия самолети X, наречен X-57, пише BusinessInsider.

Зареждащото се с батерия летателно средство ще има 14 електрически двигателя и ще включва новоразработено крило, обяви НАСА в официално изявление. Крилото ще бъде дълго и тънко, като отпред на всяко от двете такива ще бъдат прикрепени по 6 електродвигателя, а по един голям двигател ще бъде закрепен на върха на крилата.

Самолетът, който носи името Maxwell, е част от 10-годишната инициатива на НАСА New Aviation Horizon. Целта ѝ е да разбие границите на авиацията чрез създаването на експериментално летателно средство, използващо напреднали технологии.

НАСА обяви, че планира да представи допълнително още пет самолета от серията X, като всичките ще бъдат големи модели.

Целта на Maxwell и останалите нови самолети ще е да намерят начин да намалят използването на гориво и ограничаването на шума, така че тези нови технологии да могат да бъдат предложени на пазара.

Според НАСА търговският пътнически самолет X-57 ще разполага със система за изцяло електрическо задвижване, която ще стане готова до 2035 г.

Като се има предвид, че електрическите коли сега набират скоро, този график може да звучи малко пресилен. Но в действителност има много компании, които работят по тази технология.

Производителят на самолети Airbus и Siemens заедно са насочили 200 инженери към разработването на електрически и хибридни технологии за задвижване, пише WSJ. От своя страна Boeing също инвестира в разработването на подобни технологии.

Нещо повече, главният изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск заяви през октомври, че компанията му е разработила електрически самолет.

 

 

investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *