Българинът държи 2% от активите си в акции, 16 пъти по-малко от средното в света

Може ли и трябва ли да инвестираме, ако се притесняваме от нова финансова криза? Ето как стоят нещата у нас и по света.

Първо започваме разбира се от имотите, които са традиционно една от най-предпочитаните инвестиционни алтернативи от инвеститорите.

Искате по-висока доходност от тази на депозитите? Ето как да я търсите

Оказва се, че ние сме доста далеч пред четири от най-богатите страни като Швейцария, Канада, САЩ и Дания по отношение на собственост на собствени имоти. Около 86% от българите притежават собствен имот. За сравнение този процент е 44 в Швейцария, 63% в Дания, 65% в САЩ и 68% в Канада.

Защо разликата е толкова голяма?

Защото хората в богатите страни са осъзнали, че имотите в които живеят не са актив, който им носи доход, дори напротив. Те са свързани с постоянни разходи.

Stocks-up-770x470

Средното домакинство в световен мащаб има толкова финансови активи, колкото и в собствени имоти. Съотношението е 50 на 50. У нас обаче, портфейлът на средното домакинство е доста различен, информира bogat.bg. В България собствените имоти съставляват почти две трети от активите на домакинството.

Проблемът обаче, не произхожда само от това какъв е процентът от богатството вложен в имоти. Проблемът до голяма степен се корени и в структурата на финансовите активи у нас и по света.

Чуждестранните спестители държат около една трета от спестените средства в депозити.
В акции инвестират 36% от финансовите си активи, а 30% в застраховане и пенсионно осигуряване.

Как стоят нещата у нас?

депозит

Българите насочват цели 77% от спестяванията си в банкови депозити. Ценните книжа заемат едва 2% от техните финансови активи, а 16% са насочени към застрахователни и пенсионни фондове. Или налице е една прекомерна експозиция към банковите депозити, които се отличават с почти нулева доходност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *