Българинът плаща мобилно

Банковата сфера в България може да се похвали с редица иновативни решения, които функционират в улеснение на потребителите. Мобилното банкиране е най-популярният пример за проникване на технологиите във финансовия свят у нас. Това се потвърждава от факта, че според различни проучвания около 40% от потребителите на финансови услуги използват мобилно банкиране. За сравнение, проникването на смартфоните у нас се движи на нива от около 15%, което показва, че банкирането от разстояние се радва на солидна популярност. Банките у нас предлагат различни варианти на мобилно банкиране, които се различават главно по наличните функции, достъпни за потребителите. „Пасивното“ банкиране от разстояние се ограничава до предоставянето на функции от рода на преглед на салдо по сметка, информация за кредити и банкови карти и преглед на историята на транзакциите.

За да използват клиентите тези функции, не се налага инсталирането на специални приложения, а единствено достъп до интернет страницата на банката. За разлика от „пасивните“ инструменти, тези, които разчитат на специални мобилни приложения, дават достъп до малко по-богати функции. Мобилното банкиране с помощта на апликация, инсталирана в смартфона, позволява освен всички посочени базови услуги, и други опции, като превод на средства по банкова сметка и разплащания.

Към възможностите на мобилното банкиране са се обърнали не само банките в България. „Борика – Банксервиз“, които стоят зад информационно-технологичната инфраструктура на платежната индустрия у нас, също инвестираха в свое собствено приложение за мобилни устройства. То предлага сходна функционалност с останалите приложения, достъпни на пазара, но има и няколко нововъведения. Благодарение на приложението, потребителите могат да блокират или деблокират банковата си карта директно чрез смартфона, както и да плащат на POS терминали (point of sale – от англ. ез. – точка на продажба) в търговските обекти. Плащането може да се осъществи по два начина. Потребителите могат да изберат на смартфона си коя банкова карта искат да използват за плащането.

След което апликацията генерира специален код (One Time Ticket), който е активен за срок от 45 секунди. Клиентите набират кода на POS терминала, където предварително е въведена дължимата сума. След това приложението „пита“ за потвърждение на транзакцията. Ако POS устройството разполага с нужната технология, плащането може да стане и безконтактно – чрез приближаване на смартфона до терминала. Именно безконтактното плащане чрез мобилни устройства е бъдещето на финансовите потребителски услуги. Очаква се дебитните карти да бъдат заменени напълно от умните телефони в идните няколко години, прогнозират редица банкери.

Компютър в портфейла

От няколко месеца родните потребители имат достъп до иновативна банкова карта, която е снабдена с малък дисплей и клавиатура. Продуктът е на наша банка и е уникален за българския пазар. Вграденият компютър в картата позволява на потребителите четири иновативни услуги, които са достъпни само с натискането на един от бутоните на пластикатa: генериране на динамични еднократни пароли за плащания в интернет, онлайн подписване на платежни нареждания (вместо с ел. подпис), достъп до виртуалната банка BACBplus, както и генериране на код за идентификация пред служителите на банката. С генерирането на еднократни пароли за плащане в интернет се гарантира, че няма как някой да източи картата ви и да пазарува с нея в мрежата, ако самата пластика е в джоба ви. На фона на тази карта, така популярните безконтактни банкови пластики изглеждат доста обикновени. Навлизането на безконтактните карти обаче трябва да се разглежда от друга гледна точка. Това е финална стъпка за масово навлизане на NFC (Near Field Communication – от англ. ез. – комуникация от близки разстояния), тъй като POS терминалите, който са съвместими с безконтактните банкови карти, са приложими и при NFC разплащания. С други думи, колкото повече подобни POS устройства се появяват в България, толкова по-скоро банките у нас ще реализират инвестиции, свързани с NFC приложения за разплащания. Именно това е и следващата стъпка в развитието на потребителските финансови услуги не само у нас, но и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *