Българинът плаща по 3395 лв. лихви на минута за кредитите си

От тях жилищните кредити са 9.35 млрд. лв., а потребителските – 9.08 млрд. лв.
 
По изтеглените кредити населението в страната е платило или дължи на банките 889.9 млн. лв. лихви през първото полугодие на 2012 г. спрямо 938 млн. лв. за сравнимия период на година по-рано.
Това ще рече, че на всяка минута съгражданите ни, теглили кредити от търговските банки, трябва да плащат по средно 3395 лв. лихви или с 203 лв. по-малко спрямо същия период на година по-рано.
По данни на Българска народна банка към средата на настоящата година лошите и преструктурирани потребителски кредити възлизат на 18.81% от съвкупните, докато при жилищните процентът е 20.46 на сто.
Спрямо месец по-рано обаче е наблюдаван спад, след като към 31 май те са съответно 19.63 на сто за потребителските и 20.59 на сто за жилищните.
Само преди дни от Кредит Център информираха, че лятото на 2012 г. е първото, в което потребителите се радват на специални летни промоции при ипотечните кредити.
Те са насочени към купувачи на имоти, които отложиха ваканциите си на море и посвещават юли и август на огледи и подготовка на документи за покупка на собствено жилище.
Предложенията на финансовите институции са изключително атрактивни и на практика стана възможно да получиш кредит срещу лихви между 6 до 7% и в лева и в евро – условия, които българският пазар рядко е виждал и преди кризата, съобщиха от кредитния консултант.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *