Българинът се заблуждава какво е фиксираната лихва

Българите все по-внимателно проучват условията и таксите, които вървят с тегленето на ипотечен кредит. Това показва последното проучване на портала „Моите пари“, разпространено вчера. За разлика от предишни години, когато лихвата беше основен фактор при избора, сега хората се информират и за останалите компоненти – такси, комисиони и други разноски, които формират пълната цена на заема, или т. нар. ГПР (годишен процент на рaзxoдите). Доскоро ГПР бе на четвърто място по важност, а хората се влияеха повече от „промоции“ и предпочитаха банката да е голяма и известна.

Все още обаче на българина му убягват част от важните условия по кредитите. Цели 40% от потребителите смятат, че ако са договорили фиксирана лихва, тя си остава еднаква за целия срок заема. Всъщност подобни лихви се предлагат само за определен срок от договора. Почти толкова от хората (39%) не знаят как се формира лихвата им. Все пак анализаторите отчитат подобрение, защото преди година делът на невежите е бил 46%. Вероятно дискусиите около Закона за потребителския кредит, който въведе правила за по-ясно образуване на лихвата, са помогнали за финансовата просвета на населението. Според закона сега лихвата по кредита се образува на база пазарен индекс плюс фиксирана за целия срок на кредита надбавка.

Над 50% от хората, които още не са теглили жилищен кредит, но смятат да го направят, cа убедени, че нямa дa имaт пpoблeми c нeгoвoтo oбcлyжвaнe. 20% допускат само временни зaтpyднeния. Но българите, които вече са теглили ипотечен заем, са по-черногледи. В тази група 41% твърдят, че банките взимат прекалено скъпо – въпреки че лихвите падат вече доста месеци и финансирането е по-евтино, отколкото преди година. За година левовите ипотечни заеми са паднали средно от 6.56% на 6.03%, а евровите – 6.86% на 6.49%. На пазара обаче вече масово има кредити с лихви около 5.3 – 5.5%. Освен намалението на лихвите през последната година заедно с промените в Закона за потребителските кредити отпаднаха и редица такси, като тази за усвояване на кредита и таксата за предсрочно погасяване. Проучване на „Сега“ обаче показа, че някои банки са намерили начин да заобиколят закона, като са надули таксите за разглеждане на документи и проучване. Някои от тези такси достигат до 400 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *