Българинът става все по-активен потребител на банкови продукти

Потреблението на финансови услуги у нас непрекъснато се увеличава, като за периода2003 – 2007 г., делът на изтеглените от българите кредити е нараснал от 7 на 24% от БВП. Финансовата задлъжнялостна домакинствата през този период се е удвоила въпреки увеличените им спестявания.
Това става ясно отпоследното изследване на Световна банка, озаглавено „България: Диагностичен преглед на защитата на потребителите и финансовата им компетентност“, което бе представено публично днесвГранд Хотел София. Докладът е осми по ред за странатаи включва още 5 държави членки на ЕС.
Събитието беше открито от комисаря за защитата на потребителите Меглена Кунева и постоянният представител на Световна банка в България Флориан Фихтъл.
Вдокумента се посочва, че българите са активни потребители на банкови продукти, но все още има нужда от подобрение на защитата на личнитеданни, компенсационните механизми и финансовата информираност.
Най-сериозни проблеми за европейскитепотребителите предизвиква отчитането на електроенергията. Банковите услуги са проблем номер две за европейците. На трето място е общественият транспорт. Потребителите изпитват затруднения от сравняването на офертите на банките в отделните страни.
Едва 11% от потребителите са сменили през последните години банковия си посредник, 9% са предпочели да прехвърлят текущата си сметка към друга банка,съобщи еврокомисарят по защита на потребителите Меглена Кунева.
Кризата засегна както големите корпорации, така и малките магазинчета, реална опасност съществува за хората от загуба на работата. Няма свят и време, в който кризата и рискът са тотално изключени, но ние трябва да се научим да управляваме този риск, посочи Кунева.
В тези условия сред потребителите се появява усещането, че нямат достатъчно защита и усилията сега са насочени към възстановяване на доверието. Куневаказа, че е нужнаповече публична и прозрачна информация.
Като препоръка за справяне с предизвикателствата, в доклада се посочва укрепване на институционалната структура, включително въвеждане на институцията финансов омбудсман, въвеждане на образец за Изложение на основните факти при всички предлагани стандартни финансови услуги, подобряване на деловите практики на финансовите институции, оптимизиране на механизмите за разглеждане на жалби на потребителите, разширяване на достъпа им до навременна и полезна информация.
През лятото предстои да бъдат представени резултати от детайлно проучване на пазара на финансови услуги на дребно на всички страни членки. Това обаче не е лесно, нямаме все още достатъчно добра база данни, за да се сравняват данните, обясни Меглена Кунева.
Миналата година с Европейската банкова асоциациябеше сключен кодекс за поведение по отношение на по-лесната смяна на банките. Той ще бъде в сила от ноември тази година.
В началото на миналата година беше приета идиректива за потребителския кредит. Вече работим и в областта на ипотеките и други продукти, за да може потребителите да преценяват по-добре, уточни Кунева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *