Българинът харчи все по-малко

Българинът харчи все по-малко, показват последните данни на НСИ. Според тях средно на човек разходите за второто тримесечие на тази година са 1012 лв. Това прави по 337 лв. на месец на всеки българин. Намалението спрямо година по-рано е с 4,4 на сто.
Наред с харчовете обаче намаляват и доходите, макар и доста по-малко. За същите три месеца доходът на средния българин е паднал със 7 лв. за година до 1160 лв. Месечно това прави доход от 387 лв. на човек.
Запазва се тенденцията пенсионерите да носят над една четвърт от парите в семейството. Конкретно за второто тримесечие на 2014 г. делът на пенсиите в общия доход е 26,3 на сто. Номинално тримесечната сума от пенсии, които влизат в средния доходна българските домакинства намалява от 312 лв. на 305 лв.
Двойно повече влизат в семейния бюджет от работещите. За второто тримесечие на тази година те са донесли у дома общо 640 лв., което е със 7 лв. повече от аналогичните три месеца на 2013 г. Като дял от общия доход на заплата се падат 55%.
При харчовете данните на НСИ сочат, че 35 на сто от тях отиват за храна. В абсолютна сума това прави 355 лв. на човек за април-юни 2014 г. при 377 лв. за същия период на миналата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *