Българите изработват планираните приходи в бюджета за 147 дни

147 дни са необходими, за да може всички българи да изработят нужното, за да осигурят приходите в бюджета за тази година.

Изчисленията на Института за пазарна икономика показват, че ако държавата е вземала 100% от доходите на българина, то 26 май е последният ден, в който гражданите образно казано трябва да работят за правителството. Така от утре те работят за себе си и 27 май става денят на свободата от данъци, изчислили от института.

Данъкоплатците в България работят почти пет месеца през 2009 година, за да напълнят държавния бюджет, а едва седем работят за себе си.

Най-малко дни сме работили за държавата през 2002 година, когато денят на свободата от правителството е настъпил още на 18 май.

От Института за пазарна икономика обясняват, че начинът за пресмятането на тази символична дата се изчислява на базата на това, което всички българи изработваме общо за един ден, което е около 201 млн. лв. и очакванията БВП на цялата държава. Така сметките показват, че през 2009 година са нужни 147 дни, за да се осигурят 29 млрд. лв. за хазната.

Денят на свободата от данъци е съобразен с това какъв процент от това, което произвежда икономиката ни се преразпределя в държавата. Колкото по-късно в годината настъпва този ден, то толкова по-високи са данъците, които плащаме. Важно е да се отчете, чевсеки един от нас плаща налози целогодишно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *