Българите отново купуват

Възстановяването на потребителското търсене в България продължава. По предварителни, сезонно изгладени данни, през октомври 2013 г. оборотът на търговията на дребно се покачва с 0.6%, като възходящият тренд продължава вече 5 месеца.

Спрямо същия месец на предходната година оборотът на търговците на дребно в страната скача с 6.9%.

През октомври най-голям ръст има в сектора на търговията по интернет, където увеличението на месечна база е 21.6%.

Спрямо октомври 2012 г. нарастване има във всички сектори, наблюдавани от НСИ. По-значителен ръст се наблюдава в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 26.6%, в търговията на дребно чрез поръчки по интернет и телефона – с 25.0% и в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита – с 10.7%.

Данните показват, че българите отново купуват, което е може би най-важният сигнал за това, че страната излиза от кризата. Оборотът на търговията на дребно намаляваше от 2008 г. като дъното беше достигнато едва в средата на тази година.

Сред движещите сили за възстановяването на потреблението в страната е интернет търговията, което предполага, че пазарът ще изглежда по-съвсем различен начин след кризата. Вероятно в рамките на две години, българските потребители ще започнат да настигат гражданите на ЕС по дял на покупките през мрежата.

Тази тенденция обаче ще доведе до сериозни проблени за традиционната търговия на дребно, като българските търговци ще се окажат под все по-силен конкурентен натиск от чуждестранни компании, които няма никаква база в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *