Българите по света са между 3 и 4 милиона

Няма официална статистика, но се предполага, че българите по света са между 3 и 4 милиона души.
Това каза днес във Варна председателят на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова, която се включи в провеждащата се Втора сесия на Световния парламент на българите. Манджукова посочи, че има около 60 хиляди забавени преписки за даване на българско гражданство. По думите й документите в момента се разглеждат ускорено, като броят на служителите, които се занимават с този въпрос, е удвоен.
Най-много са исканията, постъпили от Молдова и Македония. Възможностите на агенцията обаче са ограничени и това позволява обработването на 600 искания седмично, уточни за Дарик Манджукова. По нейни изчисления, натрупалите се преписки ще бъдат обработени за 2 години.„Имаме 25 души щат, като трябва да обслужваме 3 милиона българи по света“, заяви българката от бесарабски произход, която заема поста директор на Държавната агенция на българите в чужбина от август тази година. По думите на Манджукова, министърът без портфейл Димитров си е поставил като приоритет решаването на проблема с натрупаните преписки. На днешното заседание на Световния парламент на българите бе предложено агенцията да стане министерство, по примера на други държави с толкова голяма диаспора.
Световният парламент на българите днес прие серия решения, които ще бъдат представени на вниманието на Народното събрание и правителството, пише БТА. Бе одобрен проект за Българска национална доктрина. До НС ще бъде отправено искане за ускорено издаване на документи за гражданство за сънародници в Молдова, Русия, Украйна и някои азиатски държави.
Световният парламент на българите настоява държавата да защитава по-активно интересите на българските диаспори по света.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *