Българите са изкупителна жертва за проблеми, с които нямат нищо общо

Българите се превръщат в изкупителни жертви за проблеми в британското общество, които нямат нищо общо с тях, каза българският посланик в Лондон Константин Димитров пред „Дейли Телеграф“.

Изказването му идва на фона на продължаващите дискусии във Великобритания за предстоящото вдигане на трудовите ограничения за българи и румънци от 1 януари 2014 г.

По думите му реториката на някои политици има много негативно влияние и всъщност няма никакво основание. Посланикът отбеляза, че образа, който се създава на българите, наранява националната гордост и те няма да отвърнат с подобни предразсъдъци към британските туристи.

Той посочи също, че нито една молба от британски работодатели, които искат да наемат на работа български имигранти, не е била отхвърлена от влизането на страната в Европейския съюз през 2007 г. досега.

Според посланика няма фактори, които да предполагат увеличаване на броя на хората, които идват да работят законно във Великобритания от следващата година. Повечето хора, които са искали да работят на Острова, вече са го направили, защото съществуващите ограничения са от административен характер и не забраняват на българи да работят там, допълва той.

По думите му Великобритания не е най-желаната дестинация. Освен това българите са много добре информирани за строгите нови политики, които британското правителство планира или вече налага върху достъпа до системата за социални осигуровки и спрямо всеки, който иска да злоупотреби с британските социални помощи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *