Българите са спестили 1813 лв. средно за втора пенсия

1813.61 лв. средно има в партидите за втора пенсия на българите. За шест месеца спестяванията за старини на хората, родени след 1959 г., са се увеличили с близо 172 лв. Това показват най-новите данни за допълнителното пенсионно осигуряване на Комисията за финансов надзор. Сумите в индивидуалните партиди са различни, тъй като зависят от годините на осигуряване и размера на вноските, а и от това как всяко дружество инвестира парите ни.

Общата картина показва, че кризата, която доведе до отрицателна доходност на дружествата, вече е преодоляна. Доходността на универсалните пенсионни фондове за последните 12 месеца – от юни миналата година до юни тази година, е стигнала 6.69%. Към края на юни в деветте универсални пенсионни фонда за задължително пенсионно осигуряване се осигуряват общо 3 368 769 българи. За шестте месеца брутните постъпления от вноски в универсалните фондове са над 432 млн. лв., или с 66 млн. лв. повече от същия период на миналата година.

Пенсионните дружества обаче продължават да печелят в пъти повече от такси и удръжки, отколкото от управление на собствените си средства. 60.9 млн. лв. за такси са удържали пенсионните фондове през първите шест месеца на годината, за да управляват добре вноските ни. Сумата е с над 11 млн. лв. повече от удържаното през същия период на миналата година. В същото време от управление на собствените им средства фондовете са изкарали едва 4.5 млн. лв., тоест 13 пъти по-малко. Сумата е разликата между спечеленото от инвестираните осигуровки, управлението на парите за гарантирана минимална доходност и др. и разходите за тези дейности.

Таксите и удръжките, които събират пенсионните дружества, се увеличават като сума с всяка година, тъй като все повече хората, задължени да се осигуряват за втора пенсия, излизат на пазара на труда, т.е. трупат се повече активи, от които се прибират такси. По закон дружествата удържат и инвестиционна такса – за това, че управляват парите ни. За сравнение – за полугодието на 2013 г. фондовете са събрали по-малко такси и удръжки (близо 50 млн. лв.), и са спечелили повече от управление на собствените си средства (5.2 млн. лв.). Само универсалните пенсионни фондове, където задължително внасят допълнителни пари за старини родените след 1959 г., са удържали близо 51 млн. лв. за шестте месеца. Те обаче имат и най-голям брой осигурени лица.

В професионалните пенсионни фондове, които са задължителни за хората от тежките професии, се внасят осигуровки за 265 хил. работници. За полугодието брутните постъпления от осигуровките им са близо 43.3 млн. лв. и те са се увеличили със 7.4 млн. лв. Работещите първа и втора категория имат средно по 2878.30 лв. в индивидуалните си партиди. Професионалните пенсионни фондове постигнаха доходност за последната година от малко над 7%.

В доброволните пенсионни фондове се осигуряват над 591 хил. българи. Към края на юни те са спестили по средно 1215 лв. Натрупаното в техните партиди се е увеличило с малко над 71 лв. от края на миналия декември. Тяхната доходност е 8% за последните дванайсет месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *