Българите се трудят здравата, хвали ни германски министър

Истината е, че много хора, например от България и Румъния, идват в Германия, където работят здравата. Приветстваме тези хора радушно, но за съжаление има и такива, които идват у нас, само за да получават социални помощи. Това заяви пред журналисти в Люксембург германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих при пристигането си за участие в Съвета на ЕС, предаде БТА.

Трябва и можем да се възпротивим на такова поведение (на злоупотреби), добави той. Министърът изрази очакване Европейската комисия да прави разлика между нарушителите и онези, които полагат честен труд.

По неговите думи в това отношение в някои големи германски градове са се появили сериозни проблеми, които не може да бъдат пренебрегнати.

Имаме нужда от ясна позиция на ЕС дали можем да върнем тези измамници у дома и да им наложим забрана за повторно влизане в страната. Това е особен законодателен въпрос и очаквам днес ясни отговори от еврокомисаря по правосъдието, заяви Фридрих.

Съветът на ЕС по вътрешни работи днес ще обсъди по желание на Германия, Холандия, Австрия и Великобритания въпроса за свободното движение на хора в ЕС, както и твърденията за т. нар. социален туризъм.

Очаква се тези държави да предоставят доказателства, че бюджетните им системи търпят натиск от злоупотреби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *