Българите ходят най-много пеш в целия ЕС

Дали поради икономическа принуда или заради качеството на пътищата и градския транспорт, в целия Европейски съюз делът на българите, които в ежедневието си се придвижват пеша, е най-голям. Това показват данните от последното проучване на Евробарометър за нагласите на хората към транспорта. Изследването е проведено в периода 11-20 октомври 2014 г. и в него са участвали 27 868 души от всички страни, членки на ЕС.

Обобщените данни за съюза показват, че колата е основен транспорт в ежедневието на континента – за 54% от анкетираните. 19 на сто ползват преобладаващо градския транспорт. Основният фактор, който влияе при избора на хората, е удобството – за 60% от анкетираните, и бързината – за 31 на сто от анкетираните. Едва за 12% цената е водеща при избора на транспорт. Честотата и цената обаче са факторите, които биха накарали около 25% от хората да слязат от колата и да се качат на градския транспорт. За 20 на сто от анкетираните няма нещо, което да ги накара да заменят комфорта на личния автомобил.

В отделните страни се наблюдават интересни тенденции. По отношение на колата 42 на сто от българите са отговорили, че я ползват за всекидневните си ангажименти – работа, срещи и др. Въпреки това 35% биха размислили и заместили колата с градски транспорт, ако той е по-редовен. В Кипър процентът на тези хора е най-голям – 85 на сто, а най-нисък е в Унгария – 33 на сто.

Българите и испанците си поделят първото място с 25% от хората, които ходят пеша. С близки стойности са още Румъния и Португалия. Само за сравнение в Люксембург делът е едва 5%, а в Холандия – 4. Холандците са хората, които ползват най-много колело – 36%.

НА ДЪЛЪГ ПЪТ

68 на сто от българите пътуват на дълги разстояние с кола. Самолетът все още минава за скъпо удоволствие – едва 6 на сто биха предпочели да летят при пътувания над 300 км, което ни отрежда в дъното в ЕС. Само за сравнение например в Малта 80 на сто от хората са избрали самолета за последното си дълго пътуване, но пък бележат най-нисък дял на хората, пътували с кола – 14%. Батакът в БДЖ си казва думата и по отношение на навиците ни за ползване на влак. У нас влакът се ползва почти толкова рядко, колкото самолетът – това е предпочитан транспорт за 7 на сто от хората. Все пак по този показател не сме на дъното, защото в Литва едва 2% от анкетираните са избрали железниците за последното си дълго пътуване. Най-много хора са се впуснали в дълго пътуване с влак в Швеция – 21%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *