Българите чакат ЕС да ги спаси от кризата

Само 3% от българите смятат, че състоянието на икономиката у нас е добро. На обратното мнение са 95 на сто от хората, показва проучване на Евробарометър. Повече оптимисти за състоянието на националната икономика има в доста по-закъсали финансово страни като Португалия и Ирландия.

След нас са само силно засегнатите от финансовата криза Гърция, Испания и Хърватия.

Близо 2/3 от българите оценяват състоянието на личните си финанси като изключително лошо.

Средният за ЕС процент е малко по-нисък – около 63 на сто. Повече от половината българи смятат, че положението на работното им място също е много лошо. Толкова са и семействата у нас, които живеят ден за ден, тъй като финансовите им затруднения не им позволят да правят планове за бъдещето. За сравнение общо за Евросъюза делът на хората без визия за бъдещето е около 35 на сто.

У нас само 11% от домакинствата имат планове за следващите 1-2 години, а 34 на сто чертаят бъдещето си за 6 месеца напред.

Въпреки общата песимистична оценка за икономиката и личните финанси в България делът на хората, които смятат, че пикът на кризата вече е дошъл и по-лошо не може да стане, е доста по-висок от средния за ЕС.

Повече от половината европейци са на мнение, че дъното не е достигнато, докато у нас това мнение споделят 31% от анкетираните. Най-големият проблеми и според българите, и според европейците е безработицата.

Изследването на Евробарометър показва още, че по-голямата част от анкетираните българи вярват, че мерките за изход от кризата ще дойдат от Европейския съюз. В тази група влизат около 1/3 от анкетираните. Доста по-ниско е доверието във възможностите на правителството да се справи с последствията от кризата – 21%.

Подобна е тенденцията и при доверието в институциите. Само 13 на сто от анкетираните вярват в парламента, а 76% – не. Доверието в правителството е малко по-високо – 16 на сто, докато 70% не му вярват.

Обратни са резултатите по отношение на европейските институции – 54% от анкетираните българи имат доверие в ЕС, а 28 на сто – не. За сравнение резултатите за целия съюз са на противоположния полюс – 31% от анкетираните имат доверие в ЕС, а 60% – не.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *