България: без студенти и бандити

 
 

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Пак издигат прегради…

Днес ръководството на СУ „Св. Климент Охридски“ обсъжда антикризисна програма, след като правителството оряза 2 милиона евро от субсидията на Университета. Накъде поема в кризата българското висше образование?

 Съществена част от парламентарното ръководство и членове на кабинета, начело с премиера Борисов, не можаха да присъстват на националното отбелязване на 24 май. Подгонени от икономическа криза, те масирано участваха в мероприятията около Деня на българската просвета, култура и на славянската писменост в Прага и Рим, където отдадоха тридневна почит на делото на светите братя Кирил и Методий.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Поставено е началото на най-тежката битка за оцеляване…
Което им попречи да усетят непосредствено истинския дух на празника в България и да се порадват на словесните фойерверки, които блеснаха в официалната му част чрез изявленията на представители на академичната общност, на дейци на културата и просветата, както и в неофициалната – в думите на студенти, ученици, на техни родители и преподаватели. В деня на „най-хубавия български празник” много от тях говореха за мизерно съществуване, за протести, за гибел на образованието и науката, за училищни шествия на „бъдещи емигранти” и за други неподобаващи за подобно честване неща.
Касапско хоро
Днес ще бъдат обсъждани и предложени на кабинета „най-тежките” антикризисни мерки след правителственото постановление за ограничаване на бюджетните разходи, които ректорът на СУ ”Св. Климент Охридски” проф. Иван Илчев коментира така: „До момента рязахме на живо месо, сега с брадва ще сечем кокала“. И поясни, че държавната издръжка за студент през тази година ще бъде с 20 на сто по-ниска от издръжката на ученик в средното училище, както и че „явно приоритетът на България не е науката, не е образованието, не е здравеопазването, а полицията”, чиито средства не са засегнати от антикризисните мерки. Така държавата ще бъде очистена от бандити и студенти едновременно.
ООД „Университет“
Твърде интересни са и тезите на образователния министър Сергей Игнатов по проблема. В средата на миналия месец в „прославилата се” с все още разследвани корупционни практики Стопанска академия в Свищов, г-н министърът се застъпи в полза на университетското предприемачество, намерило място в проекта на новия Закон за висшето образование. То ще позволи на висшите училища да регистрират търговски дружества и да търгуват с имоти. За да не разчитат, разбира се, единствено на държавната субсидия.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Образованието като излишно бюджетно бреме за държавата
А председателят на т. нар. „Съвет на ректорите” и глава на още по-прославилия се с продажбата на изпити УНСС проф. Борислав Борисов, известен също като президентски съветник, както и като сподвижник и съсед на нашумялия Алексей Петров и бившия главен прокурор Никола Филчев, обяви публично, че с въвеждането на платено университетско обучение финансовите /а защо не и корупционните?/ проблеми на висшите училища ще изчезнат. И на ангажиментите на държавата към тях, съответно.
Младите – вън от България!
Така, с края на академичната учебна година, настъпва началото на най-тежката битка за оцеляване на българското висше образование. И може би последната, ако правителството успее да докаже убедително, че университетите са излишно бюджетно бреме за държавата и по-рентабилно ще бъде оредяващите просветлени млади българи да учат единствено в чужбина. На собствени разноски, естествено.
 

Георги Папакочев, Ддйче веле 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *