България върви към финансов фалит

България върви към финансов фалит, като само за една година кабинетът Орешарски е натрупал дългове на стойност 10 милиарда лева. За това сигнализира икономическият екип на Реформаторския блок.

От коалицията призоваха за спешно свикване на Консултативния съвет по национална сигурност, който в разширен състав да изработи план за излизане от кризата.

Втората стъпка са оставка на правителството и предсрочни избори, заявиха още от Реформаторския блок.

Натрупаните краткосрочни задължения на държавата обхващат 3 милиарда лева заеми, както и дългове в сферата на енергетиката и здравеопазването.

Така за една година сме задлъжнели с 3000 лева на работещ човек, изчисли Мартин Димитров.

„Или за една година всеки един работещ човек в България задлъжнява със скоростта на една минимална работна заплата на месец. За съжаление, пред България се очертава тежък и неприятен гръцки сценарий“, добави той.

Съчетанието на кражби и прахосничество е основната причина за опасността от фалит, посочи икономистът Георги Ганев. Той даде като конкретни примери за кражби договорената тройна цена на тръбата за „Южен поток“ и разсрочването на дълговете на конкретен бизнесмен към НОИ. Ефектът ще е върху всички нас, допълни Ганев:

„Много по-малка способност на заплатите да растат, а в публичния сектор – най-вероятно никаква, загубване на нови работни места. Това ще означава и по-високи данъци в някакъв бъдещ момент – дали ще са акцизи, ДДС, подоходни данъци – неминуемо тази дупка ще трябва да бъде финансирана по такъв начин“.

От Реформаторския блок призоваха за незабавна оставка, служебен кабинет, който да реализира план за спасение от фалит, както и насрочване на предсрочни избори за тази година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *