България в паника от евроскок на цените

Седмици преди влизането на България в Европейския съюз цялата страна се тресе от страхове пред очакваното повишение на цените. Недвижимите имоти вече поскъпнаха многократно.

Сега се очаква драстично покачване на цените на хранителните продукти. През ноември цените на месото, колбасите, сиренето, яйцата и захарта бяха до 20 процента по-високи в сравнение с януари. Най-вече пенсионерите и по-бедните хора се тревожат от повишените до 10 на сто цени на хляба, който в България е основна храна. В много региони от страната цената на килограм хляб вече достигна важната психологическа граница от един лев, а се очаква допълнително повишаване.

Потребителите едва ли много се успокояват от констатацията на експертите, че покачването на цените е „спекулативно“. Много от повишените цени са свързани с членството в ЕС, защото производителите вече се готвят за времената след 1 януари 2007 г.

В България например се внася месо от Аржентина и Бразилия, което се преработва на колбаси – след приемането на страната в ЕС това месо ще поскъпне. Латиноамериканските вносители използват обстоятелството и повишават цените предварително, обяснява шефът на Сдружението на месопреработващата промишленост Костадин Чорбаджийски. Еврочленството косвено засяга и цените на особено популярните в България краве и овче сирене.

Делът на сивата икономика в този бранш намалява, а сериозните производители вече въвеждат и реално ценообразуване, обяснява Симеон Пазарджишки от браншовата организация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *