България губи огромни суми от ЕС

Рискът България да загуби средства от ЕС за тази година е изключително голям. Той е по-лош от най-лошите ни прогнози – не става дума за милиони или десетки милиони, а за много повече.

Заявката този мрачен сценарий, който заплашва страната ни, очерта вчера вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев по време на национален форум за общините, пише “ Монитор “

Той категорично отказа да посочи конкретна сума, с която България може да се прости заради блокираните оперативни програми „Регионално развитие“ и „Околна среда“, за да не се отпуска администрацията, а да даде максимума за спасяване на всяка стотинка. „Всеки ден и час ще бъде използван в опит да се намали очакваната загуба“, зарече се Дончев.

Колежката му в кабинета „Борисов 2“ Лиляна Павлова, която отново е начело на МРРБ, уточни, че по ОПРР рискът е за стотици милиони.

Десислава Танева, която е новият министър на земеделието, пък посочи 90 млн. лв. като застрашени по Програмата за развитие на селските райони.

Дончев очерта песимистична картина за средствата от Брюксел и през новия програмен период 2014 – 2020 година. Той отбеляза, че настоящата година е нулева, но и че едва в средата на идната новите оперативни програми ще бъдат одобрени за реално стартиране на дейности. „Ще направим обаче всичко възможно потокът от пари да не секне, ако трябва и с авансово финансиране“, обеща пред кметовете Дончев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *