България: Диагностичен преглед на защитата на потребителите и финансовата им компетентност

Защитата на потребителите при предоставяне на финансови услуги подобрява качеството на финансовото посредничество и косвено намалява рисковете за финансовата стабилност, която е изправена пред сериозни предизвикателства в настоящата финансова криза. Последното изследване на Световна банка, озаглавено „България: Диагностичен преглед на защитата на потребителите и финансовата им компетентност”, прави задълбочен преглед на съществуващите правила и практики в България, сравнявайки ги с международните добри практики за защита на потребителите на финансови услуги.

Основните констатации на доклада за България бяха представени на семинар в понеделник, 13 април, открит от еврокомисаря по защита на потребителите Меглена Кунева в присъствието на представители на Министерство на финансите, Министерство на икономиката и енергениката, Българска народна банка, Комисия за финансов надзор, Комисия за защита на потребителите и Комисия за защита на конкуренцията.

Докладът, изготвен по искане на българското правителство, е осми по ред в рамките на фанасирана от Световна банка пилотна програма за оценка на защитата на правата на потребителите на финансови услуги в страни със средни доходи от целия свят. Програмата се позовава на наръчник за добри международни практики, изготвен от Световна банка съвместно с различни регулаторни органи. Подобни изследвания бяха проведени в Чешката република, Словакия, Литва, Румъния, Хърватия, Русия и Азербайджан.

Според Сю Ратлидж, регионален координатор на Световна банка по въпросите на защита на потребителите и един от основните автори на доклада – „По своята същност, необходимостта от защита на потребителите произтича от дисбаланса в правомощията, информираността и ресурсите на потребителите и техните доставчици на финансови услуги, поставящ потребителите в неравностойно положение”. Тя казва още: „В България съществуват както законодателство, така и институции за защита на потребителите, тъй като бяха транспонирани всички директиви на Европейския съюз, касаещи защитата на потребителите в сектора на финансовите услуги. Но защитата на потребителите на финансови услуги се усъвършенства непрекъснато в световен мащаб, ето защо има още какво да се желае”.

Потреблението на финансови услуги в България непрекъснато се увеличава. През периода 2003 – 2007 г. кредитите са нараснали от 7 на 24 процента от БВП. И макар спестяванията на домакинствата също да нарастват, финансовата задлъжнялост през посочения период се е удвоила. Наред с това, едно проучване проведено през септември 2008 г. от института за маркетингови изследвания „GfK Bulgaria” сочи, че една трета от българските потребители разполагат с дебитни, а 9 процента – с кредитни карти. Използването на пластмасови карти е нараснало значително в сравнение с месец януари 2005 г. когато, според данните на „GfK Bulgaria”, само една пета от потребителите в България са използвали дебитни и едва 2 процента – кредитни карти.

Както се констатира в световен мащаб, нарастналото потребление на финансови услуги е свързано с нарастване на жалбите на потребителите. Около 1 200 оплаквания и спорове са били представени на вниманието на властите през 2008 г. Българските потребители считат, че засилването на защитата на правата им ще е от полза за тях, включително и в сектора на финансовите услуги.

За да се справи с предизвикателствата, България би могла да помисли за една прагматична и ефективна програма за предоставяне на повече права на потребителите чрез:

Укрепване на институционалната структура, включително чрез евентуално въвеждане на институцията независим финансов омбудсман като дългосрочно решение;
Подобряване на качеството и удобството за потребителя при разкриване на данни за потребителите, включително чрез въвеждане на образец за Изложение на основните факти при всички предлагани стандартни финансови продукти;
Подобряване на деловите практики на финансовите институции по отношение на потребителите, включително чрез разработване на правила за поведение и привличане на асоциациите на потребителите за участие в контрола на тяхното спазване;
Оптимизиране на механизмите за разглеждане на жалби на потребители и разрешаване на спорове; и
Разширяване достъпа на потребителите до полезна и навременна финансова информация, включително чрез повишаване компетентността им чрез формално финансово образование, по-добра информираност и предоставяне на безпристрастни финансови съвети.

”Най-ценният актив днес в глобален мащаб е доверието. Засилването на защитата на потребителите при предоставяне на финансови услуги създава обществено доверие във финансовите системи. Като партньор на България, Световна банка се стреми да предостави на страната най-доброто от световните и европейски знания и опит, за да подпомогне България в стремежа й да смекчи въздействието на настоящите финансови трусове и да се утвърди като пълноправен член на Европейския съюз”, заяви Флориан Фихтъл – постоянен представител на Световна банка за България, на официалното представяне на доклада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *