България днес подписва „Набуко“*

Днесминистър-председателят Сергей Станишев ще подпише в Анкара Междуправителственото споразумение за газопровода „Набуко”, съобщиха от правителствената информационна служба.
Премиерът ще подпише Междуправителственото споразумение за сътрудничество в областта на транспортирането на природен газ през газотранспортна система „Набуко”, което е основа за реализацията на проекта.
Официалната церемония ще бъде в турската столица Анкара и на нея ще присъстват представители на страните, ангажирани по проекта.
Газопроводът „Набуко”, с дължина 3300 км, трябва да свърже централноевропейските пазари и тези в Югоизточна Европа със страните производителки от Черноморско-Каспийския регион и Централна Азия.
Проектната мощност на газопровода е 25-31 млрд. куб. м газ годишно, а очакванията са той да бъде завършен през 2012 г.
България последователно и активно подкрепя реализацията на проекта за изграждане на газопровода „Набуко”, който е приоритетен и за Европейския съюз.
По време на специалния форум в Будапеща на 27 януари министър-председателят Сергей Станишев изрази категорична политическа подкрепа за реализацията на Набуко във възможно най-кратки срокове.
С пускането в експлоатация на „Набуко” ще бъдат постигнати няколко важни цели: диверсификация на източниците за снабдяване с природен газ; създаване на съвършено нов транспортен коридор на газ; повишаване на степента на енергийна сигурност на ЕС и ЮИЕ; стимулиране на конкуренцията и на процеса на либерализиране на европейските пазари на газ.
На заседанието си на 9 юли кабинетът определи отсечката от газопровода „Набуко“, която ще бъде изградена на територията на България, за обект с национално значение.
Във водената от премиера Сергей Станишев делегация са включени:
– министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров,
– посланикът ни в Турция Бранимир Младенов,
– началникът на кабинета му Веладин Битолски,
– изпълнителният директор на „Българския енергиен холдинг” Галина Тошева,
– изпълнителният директор на „Булгаргаз” Димитър Гогов,
– външнополитическият съветник на премиера Боян Чуков,
– съветникът на министър-председателя по европейските въпроси Мария Пинто,
– националният координатор по проекта Петър Попчев.
За времето на отсъствието си премиерът ще бъде заместван от вицепремиера и министър на образованието Даниел Вълчев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *