България е в топ 5 по безработица в ЕС

Безработицата в България през февруари остава непроменена – 11.6%, показват сезонно изгладените данни на европейската статистическа служба „Евростат“. По този показател сраната ни продължава да се намира в челната петица сред всички 27 държави в ЕС.Спрямо година по-рано увеличението е с 2.2 процентни пункта. През февруари 2010 г. безработицата е била 9.4%.
От данните на статистическата служба става ясно, че безработицата в страната през последните пет месеца не е падала под 11%, а от началото на 2010 г. не спира да се увеличава. По брой на безработните пред България са единствено Естония с 20.5%, Ирландия с 14.9%, Словакия с 14% и Унгария с 12%. Най-ниска продължава да е безработицата в Холандия – 4.3%, Люксембург с 4.5% и Австрия с 4.8%.
За разлика от България, средната безработица в Европейския съюз и Еврозоната намалява за първи път от началото на 2010 г. Данните за февруари показват, че в ЕС хората без работа са намалели с 0.1 процентен пункт до 9.5%, след като през цялата 2010 г. нейната стойност се запази на 9.6%. Средната безработица в Еврозоната също намалява. През февруари тя е паднала до 9.9% след като в предишните 12 месеца месеца нейната стойност остана твърдо 10%, по данни на статистическата служба.
България е в челните позиции и по най-голям брой безработни на възраст до 25 години. През февруари техния брой е скочил с 0.6 процентни пункта до рекордните за последните 10 години 28.8%. По този показател пред нас са единствено Ирландия, Испания и Словакия, където кризата спря приходите от чужди инвестиции, които създаваха работните места.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *