България е губеща страна в инвестиционния план на Юнкер

Европейските финансови министри одобриха инвестиционния план на председателя на ЕК, Жан-Клод Юнкер, който има за цел да съживи икономиката на ЕС.

Министрите на 28-те страни-членки разгледаха схемата в детайли, като Италия обеща 8 млрд. евро финансиране а програмата, подобно на Германия, Франция и Испания, след като стана ясно, че привличането на частни инвеститори ще бъде трудно.

„Днес наистина е много добър ден, съветът просто реши да приеме предложението. Ясно е, че всички страни-членки споделят възгледите на комисията, че имаме нужда от инвестиции в Европа“, заяви на пресконференция след срещата в Брюксел вицепрезидентът на Европейската комисия Юрки Катайнен.

Предложеният от Юнкер инвестиционен план на стойност 315 млрд. евро има за основна цел да ускори икономическия растеж в Европа с инвестиции в иновации и инфраструктура с участието на Европейската инвестиционна банка и средства от бюджета на ЕС.

Финансирането ще се извършва чрез националните инвестиционни банки, което ще гарантира, че средствата ще се използват само за вътрешни проекти. Това нанесе удар върху духа на първоначалния план, обхващащ целия ЕС.

С одобрението на министрите, планът на Юнкер ще бъде представен в Европейския парламент, където се очаква бързо действие, което ще направи възможно стартирането на мерките до юни или юли, заяви Катайнен.

Новият формат на финансиране обаче поставя в неизгодно положение по-малките и бедни страни от ЕС, като България. На практика заявените от българското правителство 18 проекта за общо 4 млрд. евро, които трябваше да бъдат финансирани от Европейската комисия, сега ще бъдат платени основно от българските данъкоплатци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *