България е загубила над 1.5 млрд. лв. от измами с ДДС през 2013 г.

Бюджетът е загубил над 1.5 млрд. лв. от несъбран и неправомерно върнат ДДС през 2013 г. Това показва доклад на Европейската комисия за събираемостта на данък добавена стойност в страните членки. Добрата новина е, че стойността на несъбрания ДДС намалява с около 150 млн. лв. спрямо предходната година. Статистиката на Евростат показва, че събираемостта изостава както в сравнение с 2012 г., така и спрямо заложения план за 2013 г.

Данните на Европейската комисия за загубите на бюджета от този вид косвен данък са само до 2013 г., но изчисления на „Капитал“ показват, че за миналата година числото скача рязко до близо 2.3 млрд. лв. Калкулацията се базира на правителствените данни за събираемостта на ДДС за миналата година, очакванията на финансовия министър Владислав Горанов за тази година (около 800 млн. лв. повече), както и на база твърденията на правителството, че 90% от допълнителните приходи в бюджета са от борбата срещу контрабандата.

В средата на таблицата

От данните на ЕК се вижда, че през 2013 г. делът на загубата от ДДС за бюджета е малко над средното ниво за Европейския съюз. Въпреки това страната ни остава в средата на таблицата, като пред нас има още десет държави. Най-зле е положението в Румъния, където въпреки лекото подобрение бюджетът губи над 40% от полагащия му се ДДС. В първата петица на класирането се нареждат още Литва, Словакия, Гърция и Италия. На другия полюс са Финландия, Холандия, Швеция и Люксембург. В тези държави делът на укрития и източения ДДС е под 5% от реално дължимия.

„Призовавам държавите членки да предприемат необходимите мерки за борба с данъчните измами и укриването на налози на всички нива. Това продължава да бъде проблем и е на върха на дневния ред на тази комисия“, коментира еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси. Според него са необходими допълнителни реформи в системите за събиране на ДДС.

Българският опит

В началото на май финансовият министър Владислав Горанов присъства на среща с колеги от Централна и Източна Европа, на която е била обсъдена и подкрепена възможността за въвеждане на режим за обратно начисляване на ДДС за всички транзакции над определена стойност. Инициативата е на Чехия и Австрия, които искат да осъществят пилотен експеримент за обратно начисляване в търговията помежду си. От срещата стана ясно, че ДДС измамите в ЕС нанасят на бюджетите загуби от около 50 млрд. евро годишно.

От 1 януари 2014 г. в България действа подобна схема за обратно начисляване на ДДС при зърнени и технически култури като пшеница, соя, слънчоглед, лимец, рапица и др. Всеки производител на зърно с регистрация по Закона за ДДС в страната получава от клиента си само стойността на продадената продукция без 20% ДДС, които се фактурират при останалите видове стоки и услуги. Вместо това купувачът ще си самоначислява тези 20% като задължение към държавата и сам носи отговорност за внасянето му. Мярката трябва да действа до края на тази година, но от Министерството на финансите внесоха промени в Закона за акцизите и данъчните складове, с които да я продъл

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *