България е на челно място по внос на плодове и зеленчуци от турския град Хатай

Всеки ден от турския град Хатай, който е разположен на границата със Сирия, потеглят за България стотици камиони, натоварени с цитрусови плодове и пресни зеленчуци. Това са с тонове мандарини, портокали, банани, грейпфрут, ананас, домати, краставици, които са предназначени за българския пазар.
„В последните години България се превърна в един от главните ни търговски партньори в износа на плодове и зеленчуци. През 2009 година износът ни за тази страна бе увеличен два пъти в сравнение с този през 2008 година. България, заедно с Русия и Германия, е в първата тройка на държавите, за които реализираме най-голям износ“, каза заместник – председателят на Съвета за цитрусовите насаждения Али Кавак.
Общо за трите държави през 2009 година са изнесени плодове и зеленчуци за около 2 млрд. долара, което е 11 на сто повече от предходната година. България е на челно място в износната листа на Хатай.
Производството на цитрусови плодове и пресни зеленчуци съставлява около 40 на сто от производствения капацитет на региона на Хатай. Благодарение на износа за европейски държави като България, местните производители се справят успешно с глобалната финансова криза и твърдят, че са в по-благоприятно положение в сравнение с други региони.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *