България е на 127 място в света по изтичане на мозъци

България е на 127-момясто поизтичане на мозъци в света. Това съобщи проф. Лъчезар Аврамов от Института за електроника към БАН, като цитира данни на Световния икономически форум. По един от най-важните показатели, „фактори на иновативно и усъвършенстване“, България е на 95 място в света.
Поналичност на съвременни технологииБългария ена 100 място, апо „ниво на възприемане на технологиите“– на 127 място.В класацията за изтичане на мозъци ние сме на много непрестижно място, коментира професор Аврамов.

Форумът препоръчва създаване на среда, която благоприятства развитието на иновациите, което означава да се направят инвестиции в научните изследвания и развойната дейност.
Учените от БАН обясниха, че докато в системата на науката не се инвестират средства, каквито и реформи да се правят, те няма да доведат до резултати.
Някои от тях са на мнение, че сред основните проблеми, е не само намаляването на средствата на наука, а и силният дисбаланс между изучаването на математиката и природните науки, и хуманитаристиката.
Димитър Бакалов, физик от БАН, смята, че министърът се кани да приеме ролята на Иисус Христос и с едни „59 млн. лева да нахрани 8 млн. души“.
Той разкритикува МОМН и заради липсата на визия за това как ще се самоиздържат изследванията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *