България е на 79-то място по конкурентоспособност от 122 страни

САЩ притежават най-конкурентоспособната икономика в света, а американските университети и иновативен бизнес помагат да се преодолеят страховете, свързани с фискалното състояние на страната. Това твърди годишният доклад за конкурентоспособността на Световния икономически форум. В първата петица следват Швейцария, Дания, Швеция и Германия.

България е на 79-то място от 122 държави в Индекса за глобална конкурентоспособност и на 83-то от 131 държави в този за конкурентоспособност на бизнеса.

Най-ниска оценка се дава по показател инфраструктура – там България получава 2.91 пункта от 7 възможни. Следват иновациите с 2.96 пункта.

По качество на институциите в глобалния индекс от 122 държави страната ни е поставена на 109-то място с оценка от 3.2 (при 7 максимални).

По инфраструктура се нареждаме на 84-то място, по макроикономическа стабилност – на 47-мо, по здравеопазване и основно образование – на 56-то, по висше образование и професионално обучение – на 66-то.

Но по показатели като ефективност на глобалните пазари (90), ефективност на трудовия пазар (73), развитие на финансовия пазар (74), иновации и усъвършенстване (91) България отчетливо стои във втората половина на класацията.

Докладът претендира да е най-авторитетната в света класация, сглобена чрез наблюдението на над 100 показателя.

Той е изработен в сътрудничество с водещи изследователски институти и покрива 131 икономики, заемащи 98% от световния БВП.

Освен данни от основни национални статистически институти, индикаторите са съобразени и с допитване до няколко хиляди ръководни кадри в бизнеса.

Индексът за глобалната конкурентоспособност е разработен от проф. Ксавиер Сала-и-Мартин от Колумбийския университет, а този за бизнес конкурентоспособността – от проф. Майкъл Портър от Харвард бизнес скул.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *