България е осъдена в Страсбург по повече от 200 дела

По повече от 200 дела България е осъдена в Страсбург заради неспазване на човешките права.
Страната ни най-често губи дела и плаща обезщетения за едни и същи нарушения. Фактите бяха обсъдени на адвокатска конференция по повод 50-годишнината от създаването на Европейския съд по правата на човека, предаде БНТ. Според правозащитниците основният проблем е, че държавата не прави нищо, за да преодолее недостатъците – в законите и в правораздаването, заради които я съдят и осъждат.
Полицейското насилие е сред най-честите основания, заради които Европейският съд по правата на човека наказва България. Другите са бавно правораздаване, нарушаване на правото на справедлив процес, както и твърде дълъг престой зад решетките.
„Не може да се оправдае побой над 67-годишна баба, дори да приемем, че е вярно, а то не е, че е обидила полицай, наричайки го келеш. Пребита излязла на 4 крака“, коментира адвокат Йорданка Вандова.
Първият, който през 97-ма година осъжда държавата да плати 40 000 френски франка, парадоксално е бившият премиер Андрей Луканов. Пет години по-рано депутатският му имунитет е свален и той е задържан за далавери с помощи за страни от третия свят, по-късно делото е прекратено. Страсбург отсъжда, че арестът е бил незаконен.
Незаконен арест е и констатацията по едно от последните дела срещу България – на покойния вече прокурор Николай Колев. Страсбург реши още, че убийството му не е разследвано ефективно. Държавата ще плати на семейството му 30 хиляди евро обезщетение.
„Повече от 12 години, в които се занимавам със защита правата на човека, сама изпитвам неудобство от това, че основанията, които България дава за осъждане са едни и същи и се повтарят“, коментира адвокат Емилия Недева. Проблемът е, че страната ни с готовност плаща, а според правозащитниците не се опитва да преодолее недостатъците. „Изплащането редовно на обезщетения от няколко хиляди до няколко десетки хиляди евро по всяко отделно дело, не мисля, че дава право на държавата да плаща, но да не възпре своите служители, примерно полицаите, да спрат да бият“, казва още адвокат Вандова.
Експертите прогнозират, че българските дела пред европейския съд ще стават повече. Заради убедеността на хората, че е по-лесно и сигурно да получат справедливост в Страсбург, отколкото в нашите съдилища.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *