България е погасила външен дълг от близо 1 млрд. евро

България е погасила външен дълг от близо 1 млрд. евро, съобщиха вчера от финансовото министерство.

Сумата е преведена в полза на държателите на еврооблигации, емитирани преди пет години, чийто падеж е 9 юли т.г. Става дума за главница от 950 млн. евро и последния дължим лихвен купон от 40.375 млн. евро. Емисията бе пласирана при лихва от 4.25% и бе определена от тогавашния финансов министър Симеон Дянков като много успешна.

Парите за покриване на този дълг са осигурени още през март 2016 г. с емитиране на друг външен дълг в размер на 1.994 млрд. евро. Тогава бе реализирана двойна емисия еврооблигации с лихва 1.875%. Одобрението й от Народното събрание предизвика доста дебати заради резкия скок на общото ниво на дълга през последните три години. Така например през 2011 г. спрямо БВП той бе едва 15%, докато след тази емисия през 2016 г. достигна близо 30%, информира в.Сега.

Обяснението тогава на финансовия министър Владислав Горанов за нуждата от този дълг бе, че парите са предназначени, освен за финансиране на падежи по предишни задължения и за покриване на бюджетен дефицит, както и за създаване на буфер при нужда от ликвидна подкрепа за банките заради предстоящите стрес тестове и оценка на активите им.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *