България е сред държавите с най-голям потенциал за развитие на производство

България е сред 15-те държави с най-голям потенциал за развитие на производство, сочат данни на консултантската компания Cushman&Wakefield.

Страната ни е класирана на седмо място, като е сравнявана с останалите държави по качеството на работната сила и разходите за труд, достъпът до пазарите, бизнес средата, риска от природни бедствия, икономическите и корпоративни рискове, енергийните рискове, както и по цените на електричеството, на строителството и на имотите.

Държавата с най-голям индустриален потенциал е Естония, посочват експертите. Втората позиция е за Виетнам, като страната се оценява и като четвъртия най-бързо растящ търговски пазар за 2014 г., а третата – за Литва.

Класацията се допълва от Филипините, Коста Рика, Сингапур, Тунис, Украйна, Унгария, Шри Ланка, Мароко, Словакия, Чехия и Хондурас.

Малайзия задържа лидерската си позиция като най-добрата страна за производствен бизнес в света и през 2014 г., сочат данните на консултантската компания. Страната е една от най-евтините дестинации за индустрията, а се позиционира много добре и по отношение на рисковете.

Втората най-добра производствена дестинация в света е Тайван, а третата – Южна Корея. Топ пет се допълва от азиатски държави – Тайланд и Китай. В първата десетка влизат още Канада, Русия, Индонезия, САЩ и Мексико.

Най-добрите производствени дестинации в Европа, освен Русия, са Турция, Швейцария, Полша, Швеция, Австрия, Великобритания, Франция, Холандия и Испания.

Най-голямата европейска икономика – Германия, е на 25-то място в общата класация и на 11-то – за Европа, следвана от Ирландия, Италия и Белгия.

През миналата година друга консултантска компания – Colliers International, нареди София сред най-добрите дестинации в Европа за позициониране на производствени компании. В тази класация столицата ни беше изпреварена от Киев, Истанбул, Братислава и Катовице.

В разгара на световната криза пък PricewaterhouseCoopers (PwC) определи България като втората най-привлекателна държава за инвестиции в производство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *