България е сред най-привлекателните места за износ на дейността

Ниските разходи на компаниите и подобряването на качеството на работната ръка се оказват сред най-съществените фактори при изнасянето на бизнес зад граница. До този извод достигат експертите от консултантската компания A.T. Kearny. В последния доклад на организацията, посветен на най-привлекателните дестинации за изнасяне на бизнес, се посочва, че Китай, Индия и Малайзия запазват водещите си позиции в тази област.
Страните от Източна Европа обаче също успяват да привекат чуждестранните компании.България например се намира на 13 място в класацията. Новите членове на ЕС, в които разходите на бизнеса са по-ниски, са и новите „звезди” при износ на дейността, обясняват от консултантската компания. „България трябва се възползва от това свое предимство в региона”, коментира вицепрезидентът на A.T. Kearney Ян ван дер Оорд. Заради кризата, това няма да е лесно, но страната има по-добри позиции от повечето държави в региона, смята още той. За да привлече повече компании, България трябва да запази ниски разходите и да развие допълнителен набор от услуги, съветват от консултантската компания.
Страната ни обаче има сериозна конкуренция в лицето на Прибалтийските републики. Литва отчете голям скок в тазгодишната класация и се нареди на 21 място. В страната са открити центрове за обслужване на клиенти, които предоставят услуги на различни езици – английски, руски, полски, немски и скандинавски. Вече над 3 хил. литовци работят в тази област.
Полша, Чехия, Унгария и Словакия обаче не са толкова привлекателни за чуждите компании. Причината е бързото нарастване на разходите за бизнеса, резултат от ръста на заплатите и високата стойност на националните валути спрямо щатския долар. В същото време много страни от Азия и Близкия изток отчитат сериозен ръст в класацията, тъй като подобряват качеството на работната си ръка.
За анализ на ситуацията в отделните държави компанията A.T. Kearny използва специално създаден индекс – GSLI (Global Services Location Index). Всяка година в класацията участват 50 държави, като основно се следи износът на следните дейности – предоставяне на ИТ услуги и центрове за обслужване на клиенти.

Econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *