България е създала потомствени безработни

Всекичетвърти безработен младеж е свисшеобразование. Това показват даннитена Българската стопанска камара (БСК).

30 на сто от безработните млади хора никога не са започвали работа, почти толкова са младежите, които нито учат, нито работят. Тревожна е и тенденцията за „оголването“ на цели професионални направления в икономиката, коментират от Камарата.

Средноквалифицираните кадри са на изчерпване и това води до феномена на места за хора със средно-техническо образование да работят инженери. По тази причина близо 30 на сто от всички работещи в България сасвръхквалифицирани за длъжността, която заемат,съобщават от БСК.

Все повече са и фирмите, които сами обучават специалистите си, а не разчитат на бюрата по труда или квалификационните програми. Липсват ИТ кадри, заварчици, монтьори, асансьорни техници, трактористи.

„За 24 години България създаденовфеномен–потомствени безработни. Това са 40 000 млади хора между 15 и 29 години, на които и родителите са безработни. Младежи, които никога не са имали първо работно място, които имат ниско образование и никаква квалификация. Младежи, за които пазарът на труда е затворен завинаги“. Това коментира изпълнителният председател на БСКБожидар Даневпо време на дискусия за младежката безработица, организирана от Европейската комисия (ЕК).

Според Даневедно от решениятаза справяне смладежката безработицаевсички средства, включително и тези за субсидирана от държавата заетост,да се насочват към фирмите, а не към общините, каквато е практиката в момента.

„Общините не могат да дадат качествена работа, която развива потенциала на хората, не може да създаде технологична и организационна дисциплина, а често не осигурява и качествени работни места“, коментира изпълнителният председател на БСК. Той допълни, че е необходимо още да се направи цялостнареформа в образованието, която да доближи кадрите и техните компетенции до реалните изисквания на работодателите.

Катосредносрочна мярказа решаване на проблема с младежката безработицаБожидар Даневпосочи насочванетона усилия за осигуряванетона работа за нискоквалифицираните. Данев отбеляза още, че основните проблеми пред обществото, включително и при реализацията на хората на пазара на труда, са свързани с това, че мнозина заемат неподходящи за тях позиции и не притежават знания за това. „Караме да чистят и метат улиците хора, които не знаят какво е чистота. Караме да ни управляват хора, които не знаят какво е управление“, обобщи Данев.

Припомняме, че по данни на Евростатмладежката безработицав България през септември е 28,3% .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *