България е с най-сива икономика в ЕС

България е с най-голям дял на сивата икономика в Европейския съюз. Това показва изследване на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд. 
Проучването измерва сивата икономика като дял от брутния вътрешен продукт (БВП) на всяка страна членка и показва измененията в нейния обем през годините на рецесия (2008 г. – 2012 г. ).
Данните сочат, че у нас през 2009 и 2010 г. неформалният сектор се е увеличил, а през последните 2 години почти не е помръднал. За петте години, които обхваща изследването, делът на сенчестата икономика е спаднал съвсем незначително – от 32% до 31,9% от БВП.
В сравнение с 2003 г. обаче неформалният сектор у нас е намалял с около 4 процентни пункта. Освен България в челната тройка на страните с най-голяма сива икономика са още Румъния и Литва.
Най-коректни са фирмите в Австрия, Люксембург и Холандия. Това са единствените страни в ЕС, където делът на сивия сектор е под 10% от БВП. Като цяло страните с по-голям обем на сенчеста икономика са в Източна, Централна и Южна Европа. Най-малка е сивата икономика в Западна и Северна Европа.
Общото заключение е, че през периода 2008-2012 г. Европа печели битката с неформалната заетост. За тези 5 години сенчестият сектор се е свил от 22,3% до 18,4%.
Едно от обясненията за положителното явление е, че сивата заетост в рецесията се свива, тъй като заради ръста на безработицата все повече хора са готови да работят легално дори и за по-малко пари и при гъвкави условия. В същото време заплатите на черно стават все по-малки и хората смятат, че не си заслужава да работят без осигуровки.
Най-ефективните мерки за борба със сивата икономика са обмяната на информация между институциите, регистрирането на трудовите договори още от първия ден и засилването на контрола от трудовите инспекции.
Масово се използват и административни наказания за нарушителите. Според авторите на проучването налагането на глоби не е толкова ефективно, колкото ранното разкриване на нелегалното наемане на работници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *