България е шампион по спад в образованието

Около 3000 лева годишно не достигат на един доцент в БАН за минимална издръжка. Това обявиха от Гражданско движение за защита на науката и образованието в България.
Според разчети на движението разликата между приходите от заплата и разходите за издръжка за седем години (от 2004 г. до 2010 г.) на един доцент са 20 хиляди лева. Той е трябвало да ги намери, за да поддържа живота си, обясниха учените, предаде БТА. По думите им в момента заплатата на доцентите в академията е 350 лв., а на професорите с дългогодишен стаж – 680 лв.
Учените посочиха, че има доста българи, които са завършили обучението си в чужбина, но искат да се завърнат да работят в България, където реално трябва да получат заплата под минималната месечна издръжка на човек от домакинство. Като изход от ситуацията с лошото финансиране, учените посочиха разработването на проекти по оперативните програми на ЕС и извеждането на науката и образованието като национален приоритет. Те поискаха незабавно възстановяване на финансирането на БАН и Софийския университет, изтегляне от НС на „закона за разтуряне на БАН“ и отново се обявиха за оставката на министъра на образованието и науката Сергей Игнатов.

От движението посочиха, че България е шампион по спад в образованието в природните науки и математиката в света. От 52 висши учебни заведения само в четири се предлагат дипломи и специалности по математика и природни науки. Местата за докторанти не се заемат години наред, а държавната поръчка за студенти в тези четири университета не се попълва от 15 години, посочиха от движението. Според тях този тип специалности изчезват в българското общество и причината е системна липса на политика.

В пресконференцията участваха представители от институтите на БАН за ядрени изследвания и ядрена енергетика, по механика, по математика и информатика, по електроника и от Химическия факултет на СУ „Климент Охридски“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *