България е 51-ва по просперитет в света

България е на 51-во място вкласацията, изготвена от мозъчния тръст „Легатум институт“за просперитета на страните по света за 2015 година.

Това е най-ниската позиция на страната от 2009 година насам. Най-добрият резултат е отчетен през 2010 година, когато сме заели 46-о място.

В списъка са подредени 142 страни. Начело са Норвегия, Швейцария и Дания. В топ 20 са още: Нова Зеландия (4), следвана от Швеция, Канада, Австралия, Холандия, Финландия, Ирландия, САЩ, Исландия, Люксембург, Германия, Великобритания, Австрия, Сингапур, Белгия, Япония, Хонконг.

Преди нас е Румъния (50-о място) и Гърция (49), а нeпосредствено след нас са Китай (52) и Хърватия (53).

Макар общата позиция – 51-во място да се приема за относително добро, България не се представя еднакво добре в различните осем категории. По състояние на икономиката е поставена на 79 място, по предприемачество и възможности за бизнес страната ни заема 43 място, управлението е оценено с 81 позиция, а образованието ни извежда до 44-о място. Здравословното състояние на населението отрежда на България 48-ма позиция в класацията, сигурността и безопасността ни отреждат 42-ро място, но за категорията „лична свобода“ страната рада до 96 позиция. По социален капитал България се нарежда на 67 място.

Държавите от 1 до 30 място са определени като проспериращи, от 31 до 71 място имат ниво на просперитет, което е по-високо от средното. Позициите от 113 до 142 са заемани от страни с ниско ниво на напредък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *