България е 54-та по конкурентоспособност

България е класирана на 54-то място по конкурентоспособност в глобалната класация на Световния икономически форум, която обхваща 144 държави. Страната ни получава обща оценка от 4,4 пункта от 7 максимални.

Най-слаба оценка страната ни получава по отношение на общественото доверие в политиците – 1,9 точки. Резултатът за етика и корупция е 2,9 точки, за публичните институции – 3,1, за правата на собственост – 3,3, за защита на интелектуалната собственост – 3, за съдебната система – 2,3.

С 3,1 точки е оценено бюрократичното бреме, ниска е и оценката за прозрачността при вземането на политически решения – 3,3 точки. Ефективността на нормативната рамка получава оценка от под 3 точки, а транспортната инфраструктура получава оценка от 3,3 точки.

Най-конкурентоспособната икономика в света е Швейцария, която получава оценка от 5,7 пункта. Следват Сингапур, САЩ, Финландия и Германия. Топ 10 се допълва от Япония, Хонконг, Холандия, Великобритания и Швеция.

От държавите от Европейския съюз (ЕС) по-лоши позиции от България в класацията имат Кипър, Румъния, Словения, Словакия, Хърватия, Гърция, които са класирани съответно на 58, 59, 70,75, 77 и 80 позиция.

В дъното на класацията са Гвинея, която получава оценка от 2,8 точки, както и Чад, Йемен, Мавритания, Ангола, Бурунди, Сиера Леоне, Хаити, Буркина Фасо и Мианмар.

От организацията посочват, че глобалното възстановяване в момента основно се дължи на паричната политика. За да се осигури дългосрочен растеж, качествени работни места и устойчив просперитет, са необходими решения за повишаване на производителността и конкурентоспособността чрез структурни реформи, посочва се в доклада.

“Напредъкът по отношение на този резултат е неравномерен към днешна дата в развитите и развиващите се икономики”, подчертават експертите.

Инвестициите в уменията на работната сила и иновациите са от ключово значение за повишаване на производителността и конкурентоспособността и да поддържане на приобщаващ растеж. “Икономиките, които постоянно се класират високо в класацията за конкурентоспособност, са тези, които са в състояние да се развиват, привличат и задържат таланти и постоянно въвеждат нови продукти и услуги с висока добавена стойност на пазара”, казва се още в доклада.

Ефективно сътрудничество между бизнеса, правителството и гражданското общество е необходима предпоставка реформите и инвестициите да доведат до ръст на производителността и конкурентоспособността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *