България излизе от кризата с усвояването на евросредствата

В момента България е излязла от кризата с усвояването на средствата от европейските фондове и има реални средства, влезли в икономиката. На следващото правителство оставяме наистина напредък, оставяме една много добра база, а не проблеми.
Това каза вицепремиерът Меглена Плугчиева в предаването „Денят започва“ на БНТ.
България е далеч от абсолютния максимум на усвояване на евросредства, но тя все пак е едва в началото на своето членство, обясни министърът.
Общият бюджет на всички средства, получени преди и след присъединяването на България към ЕС, е над 16 млрд. евро за периода до 2013 година. След 2007 година в българската икономика са влезли 2 млрд. и 660 млн. евро.
След всички сметки може да се каже, че България не е нетен платец в ЕС.
Плугчиева подчерта, че за тази година има реален напредък, който е в резултат на общите усилия на администрацията, политиците, медиите и българските граждани.
Вицепремиерът каза, че в Министерството на земеделието е извършена много работа след промените, които са предприети в последните месеци в системите за контрол и начина за докладване на нередности. Все още обаче, екипът на Държавен фонд „Земеделие“ не съумява достатъчно добре да покаже всичко, което е направено.
Днес в присъствието на генералния директор на Генерална дирекция „Регионално развитие“ в Европейската комисия (ЕК) Дирк Анер ще се подпишат два важни документа, обяви Плугчиева.
Това са споразумения с Европейската банка. По линия на инструмента „Джереми“ ще влязат в България 200 млн. евро за малкия и среден бизнес. Ще бъдат създадени фондове за рисков капитал и гаранционни фондове. Вторият инструмент – „Джесика“, е част от програмата „Регионално развитие“ и ще осигурява средства за градоустройствени решения.
Във връзка със средствата по програма САПАРД министърът каза, че ЕК очаква доказателства, че след всички промени, които са направени, променените системи за управление и контрол на средствата наистина функционират. Такива доказателства се дават от независим одит. Предстои приключването на одита до 10-15 юни, за да може след това ЕК също да има време да оцени данните. Плугчиева каза, че може да се очаква до края на юни ЕК да се произнесе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *