България изнася два пъти по-малко ток

 

 

С 58% е намалял износът на електроенергия от България, в сравнение със същия период на миналата година.

Това каза в Раднево енергийният министър Теменужка Петкова. Причината затова е намалението на потреблението в съседните Гърция и Турция, както и в Италия, където също сме изнасяли.

В региона има много газови централи, които работят на пълна мощност, което изземва нашите пазари, обясни изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Петьо Иванов.

В региона има доста газови централи – в Гърция, Турция, дори и в Италия преди сме изнасяло ток с оглед ниските цени на природния газ. Тези газови централи в момента оперират и са натоварени на 100%, което допринася за изземане на нашия дял на тези пазари.

Ще позволят на КЕВР да формира цена „задължение към обществото“ при износ на ток

Пълната либерализация на електроенергийния пазар ще преустанови възможността някое дружество да бъде единствен купувач, коментира министър Теменужка Петков

С въвеждането на пълната либерализация на енергийния пазар ние на практика ще преустановим възможността някое дружество, което към настоящия момент е НЕК по силата на закона и дългосрочните договори да бъде единствен купувач, да изкупува цялото количество електрическа енергия на преференциални цени от възобновяемите енергийни източници, от заводски централи, от топлофикационни дружества и по двата договора с двете американски централи.

Според Петкова НЕК ще бъде освободена от тези ангажименти, а разликата между пазарни и преференциални цени ще бъде поета от компенсаторен механизъм.

 

DarikNews.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *