България изостава и от Румъния в бизнеса

Най-новата класация на Световния икономически форум поставя България на 74-то място в света по конкурентоспособност. Слабата привлекателност на страната като място за нови капиталовложения не е само следствие на световната криза. Участието на стратегически инвеститори в лицето на реномирани международни компании в българската икономика продължава да е символично, а в нейната експортна листа рязко преобладават стоки и услуги с ниска принадена стойност.
В структурата на заетостта сред населението на България най-разпространени са професии, за които не са нужни високи степени на образование и професионална квалификация, сочат данните. Бягството на инвеститори от страната оставя „на сухо“ цели стопански сектори, които доскоро имаха висока привлекателност за чуждите капитали като строителството, търговията с недвижими имоти и международния туризъм.
Закъсаха печеливши до скоро сфери
Неспирните скандали, свързани с имотни измами, спекула и грабежи в жилищата на чужденци, закупени по време на „имотния балон“ в България, водят до непоправимо увреждане на имиджа на страната пред инвеститорите. В шоу на комика Рики Джървайс по телевизия Sky1, България беше споменавана като нарицателно за бизнес с имоти, от който се интересуват единствено „идиоти“. Слабата защита на инвеститорските интереси от страна на българските институции, вкл. и от съдебната система, заедно с непочтеността в бизнес-отношенията имат и съвсем конкретно отражение в международните сравнителни изследвания.
В най-нова класация на Световния икономически форум за 2011/2012, България е поставена на 134-то място от общо 142 държави по показателя „етично поведение в бизнеса“. Пак в същата класация румънският бизнес е поставен на 103-то място, а този в Полша – на 52-ро място, което е най-доброто представяне сред новите членки на Евросъюза. Полша е най-напред и по качеството на корпоративното ръководство в бизнеса, където тя заема 41-во място. Там Румъния е 98-ма, а България – 121-ва, което означава, че е слязла с десет места само за една година. По показателя „Наличие на професионални мениджъри в бизнеса“ България е на 111-то място, а Румъния – на 84-то.
В направената от Световния икономически форум класация за степента на защита на инвеститорите и качеството на рамковите условия за нови капиталовложения, Полша и Румъния стоят на доброто за Източна Европа 36-то място, а България е на място номер 100. А според най-новото подреждане на Световната банка по индекса за защита на инвеститорите българската икономика е паднала дори до 120-то място. В същата престижна класация източноевропейската „отличничка“ Словения заема 20-та позиция.
Как българският бизнес оценява неприятните изводи?
Отговор на този въпрос дава проведена от Университета за национално и световно стопанство/УНСС/  в София анкета сред членовете на управителните и надзорните съвети на водещи български компании. Любопитното в случая е, че бизнесмени, които са в корпоративните ръководства от по-малко от три години, изразяват несъгласие с данните от класациите на Световния икономически форум и Световната банка.
Половината от кадрите със стаж между три и пет години обаче ги приемат. Близо две трети от шефовете на представения на Фондовата борса едър и среден бизнес изразяват съгласие с данните за конкурентоспособността на българското стопанство.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *