България иска 1 млрд. лв. от фонда „Юнкер“ за енергийна ефективност

България е кандидатствала за 1 млрд. лв. от т. нар. план „Юнкер“ за създаване на Фонд за енергийна ефективност, а дългосрочната й цел е в него да влязат 2 млрд. лв., съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова на пресконференция, цитирана от БТА.

Министърът каза, че вече има заявен интерес от Европейската банка за възстановяване и развитие, от Световната банка, а предстоят разговори и с Европейската инвестиционна банка.

В пакета с проекти от пътната инфраструктура по новия европейски план са изграждането на пътищата София – Видин, София – Калотина, Велико Търново – Русе. За пътните участия има интерес от Световната банка и Европейската инвестиционна банка.

Проектът за магистрала „Черно море“ не е подаден, защото за него имало други инвестиционни намерения по линия Европа – Китай.

Третият пакет проекти е от водния сектор и те са подготвени заедно с Министерството на околната среда и водите.

Преди днитранспортният министър Ивайло Московски съобщи, че вече са изплатени за одобрение и проекти от жп инфраструктурата, информационните технологии, електронното управление, дигиталната икономика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *