България и Египет търсят сътрудничество в енергетиката, туризма и селското стопанство

Активизиране на търговско-икономическия диалог между България и Египет е основната цел на официалната визита на президента Георги Първанов в Кайро и срещатаму сегипетския президент Хосни Мубарак . Днес ще бъде обсъдена и възможността страната ни да се в включи към така наречения Арабски газопровод, в който участват Египет, Йордания, Сирия и Ливан и в бъдеще може да бъде свързан с НАБУКО.

Египет е стабилен търговски партньор на страната ни. През 2006 година стокообменът е бил близо 58 млн. долара като през 2007 година е нараснал с 40%. България изнася за Египет сурови тютюни, жито, химически продукти цветни метали. Перспективните области за сътрудничество са енергетиката, туризма и селското стопанство.

По време на визитата на Георги Първанов в Египет ще бъда подписани споразумения в областта на отбранителната промишленост, защитата на инвестициите и земеделието. Това е първото посещение на български държавен глава в арабската държава от 36 години насам.
Египет е една от най-развитите в икономическо отношение арабски държави. За 2006-2007 година преките чуждестранни инвестиции достигат рекордните 11 млрд. долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *