България и още пет страни извън еврозоната влизат в „Евро-плюс“

Това стана след като тази нощ пактът получи одобрението на всичките 27 държавни и правителствени ръководители.
Освен България, в пакта влизат Дания, Полша, Румъния, Литва и Латвия. Херман Ван Ромпой приветства желанието им да сътрудничат отблизо със страните от Еврозоната в името на финансовата и икономическа стабилност, и каза, че вратите на пакта остават отворени и за останалите извън еврозоната.
Споразумениетопредвижда участващите страни да приемат законови забрани срещу натрупването на дългове над 60% от Брутния им вътрешен продукт, да координират политиката си при определяне на данъчните основи и да обвържат ръста на заплатите с производителността, а възрастта за пенсиониране – с продължителността на живота.
Синдикални организации и леви партии в Европа вече изразиха тревоги за възможен спад на доходите и загуба на социални придобивки и започнаха протестни акции срещу пакта. По този повод Херман ван Ромпой заяви:
Някои хора се страхуват, че пакът ще разруши благосъстоянието и социалните системи на държавите. Няма такова нещо – той ще ги спаси. С приемането му ще гарантираме, че икономиките ни ще са достатъчно конкурентоспособни, за да създават работни места и да поддържат стандарта на гражданите.
Решението дойде въпреки прогнозите за отлагане поради правителствената криза в Португалия, за която европейските лидери отрекоха да са обсъждали спасителни планове. Те приеха и решение за създаване на постоянен механизъм за стабилност, в който от 2013-а годинаще има 500 милиарда eвро на разположение на нуждаещи се страни, които са част от пакта „Евро-плюс”.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *