България и Румъния заедно срещу данъчните измами

България и Румъния ще ускорят обмена на информация по ДДС, така че да противодействат по-ефективно на данъчните измами в двете държави, съобщиха от НАП.

Това е застъпено в Споразумението за укрепване на сътрудничеството в областта на данъка върху добавената стойност, което бе подписано от г-н Сорин Блежнар, президент на Националната агенция за данъчна администрация (НАДА) на Румъния и изпълнителният директор на НАП г-н Красимир Стефанов.

Очакваните резултати от него са повишаване на ефективността при разследването на данъчните измами и подобрение в дейността на двете администрации.

Значителното увеличаване на обема на търговията между двете съседни страни след присъединяването на България и Румъния към ЕС, доведе до засилване на тенденциите за извършване на измами, особено тези, свързани с ДДС. Според информация на НАП, над 50% от запитванията до Румъния за осъществени сделки от български търговци в северната ни съседка, се връщат с отговор, че не съществуват подобни дружества или, че в момента тече криминално разследване. В други случаи се оказва, че тези румънски фирми, за които България иска информация, са собственост на български малоимотни граждани.

В момента обменът на информация между България и Румъния е базиран на европейските регламенти и директиви, както и на Конвенцията за избягване на двойното данъчно облагане, и се осъществява в рамките на 5 до 6 месеца.

Сключеното споразумение ще даде възможност на българските и румънските данъчни служители да обменят директно информация помежду си, в рамките на 15 до 60 дни, така че да може да се противодейства по-ефективно на данъчните измами.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *